Home

Achtergrond 494 x bekeken 9 reacties

Verburg: megastal soort verzamelbegrip

Demissionair minister Gerda Verburg (LNV) hoopt dat het megastallendebat in Noord-Brabant wordt gevoerd op basis van argumenten en feiten en niet op grond van emotie en beeldvorming.

Megastal is volgens haar een soort verzamelbegrip waar iedereen eigen beelden bij heeft.

"Kijk waar het om gaat. Dat is of dieren goed worden behandeld en of de schaal niet te groot is om de dieren in de gaten te houden'', vindt ze. Verburg wijst erop dat het bovendien vaak nieuwe gebouwen zijn die voldoen aan de strengste eisen. Bij megastallen denkt de bewindsvrouw overigens niet aan de geitenhouderij. "Die geitenstallen zijn nog niet eens zo groot.''

Vanochtend lieten Q-koortspatiënten van zich horen voor aanvang van de vergadering over megastallen in het Brabantse provinciehuis. Om de Q-koortsuitbraak in te dammen, besloot het kabinet eind 2009 alle drachtige geiten en schapen te doden op besmette bedrijven. Maar de Q staat niet voor niets voor query, vraagteken, aldus Verburg. "Straks zijn alle drachtige geiten geruimd en dan zijn er toch nog mensen ziek. De vermeende bron is dan bestreden. Maar waar komt dan de besmetting vandaan? Die zit dus in het milieu en overleeft.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel

  Glossy Glamour gooit als overjarige ijdeltuit de emotie in de strijd om te behagen en te bedotten. Ze negeert de democratie, de motie van de Tweede Kamer om voor bescherming van de bedreigde ijsbeer te stemmen. Ze stemde tegen. Was het de emotie woede tegen mens en dier, de emotie machtswellust? Was het de emotie angst om niet voor vol te worden aangezien, of de emotie blijdschap dat ze de dieren zo kan kwellen zonder er direct mee geconfronteerd te worden? Glossy. glossy Glamour, heeft het niet allemaal meer zo goed op een rijtje waar het gaat om integriteit. Wil ze als ijzeren lady te boek staan om in England de stem te verwerven van Margaret Tatcher stemmers tbv een nieuwe baan? Veel te glossy.

 • no-profile-image

  lol

  :O Zowaar, een kleine straal gezond verstand uit de mond van verburg!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Ja, maar ondertussen wel weer de nodige bedrijven geruimd.

 • no-profile-image

  Kuijpers

  Graag zou ik wel eens willen weten wat de defenitie is van een megastal?
  Over hoeveel kippen, varkens, geiten of koeien hebben we het dan?
  Laatst sprak ik een burger tijdens een open dag, die was ook falikant tegen megastallen. Ik vroeg wat is een megastal. Hij antwoorde 1000 vleesvarkens.
  Ik dacht bij mijzelf, dan kan ieder gezinsbedrijf sluiten want die hebben er in de regelmaat al meer dan 1000.
  Er zou eerst eens een bedrijfsgrootte gekoppeld moeten worden aan megastallen anders wordt tegen iedere bouwvergunning protest aangetekend m.b.t. megastallen.

 • no-profile-image

  .

  Ik dacht dat een mega bedrijf minstens 6 keer groter is als een normaal agrarische bedrijf. Dus een bedrijf van 10.000 varkens is tegenwoordig niet meer mega!

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van gait

  De minister stelt dat het gaat om het dierenwelzijn. De nieuwe stallen voldoen aan de strengste normen en waarden van het CDA. Mestvarkens die hun leven op beton doorbrengen en geen of nauwelijks daglicht zien en 9 scharrelkippen op een vierkante meter en ook zonder daglicht zijn de normen en waarden van deze corrupte democratische apparatski. Schande.

 • no-profile-image

  Gaatze

  Mega staat voor miljoen. Een stal met plaats voor een miljoen dieren dus.

 • no-profile-image

  als emotie regeert

  verburg je spreekt wijze woorden

 • no-profile-image

  Edwin

  Argumenten te over om niet voor megastallen te gaan in ons dichtbevolkte landje. Door LOG's en de megastallen krijgen we een opeenhoping van ziektekiemen, fijnstof en een heel slecht milieu om te leven. Dat de varkens of kippen een goed bestaan hebben lijkt me vanzelfsprekend!
  Kijk op www.stopmegastallengeesteren.nl

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.