Home

Achtergrond 283 x bekeken 4 reacties

Verburg mag ook vertrekken

Veel boeren blijven het CDA trouw, maar de voorlieden hebben voor velen afgedaan. Niet alleen Balkenende. Ook minister Verburg hoeft van 51 procent van het panel niet terug te komen.

Verbazend snel na de val van het kabinet zei minister Gerda Verburg van LNV het al: ze wilde graag wéér minister van Landbouw worden. Een opmerkelijke uitspraak, die niet per se van veel inzicht in haar eigen populariteit in de sector getuigt. Want boeren willen Verburg helemaal niet zo graag terug, als het Boerderij-lezerspanel als leidraad geldt. Van het panel zegt 51 procent namelijk Verburg niet te willen als landbouwminister.

34 procent wil Verburg terug als LNV-minister

Slechts 34 procent van het panel steunt wel een nieuw ministerschap van Gerda Verburg. Kortom, van een meerderheid mag Verburg na 9 juni iets anders gaan doen. Net als premier Balkenende. Ook die hoeft voor een meerderheid van het panel, zoals vorige week al beschreven, niet terug te keren als premier, óók niet als het CDA weer die premier mag leveren.

35 procent van CDA’ers wil Verburg niet terug

In eigen CDA-kring is minister Verburg, weinig verrassend, minder impopulair dan bij de andere panelleden. 56 procent van het panel denkt op 9 juni CDA te gaan stemmen. Van deze groep zegt 51 procent: ik wil graag Verburg terug als minister van LNV. Maar ook in deze groep zegt toch nog 35 procent: nee, graag een andere minister van landbouw. Kortom, ruim een op de drie CDA-stemmende panelleden is tegen een nieuw ministerschap voor Verburg. Toch iets voor de minister en de partijbaronnen om bij na te denken.

Ook Balkenende minder populair in eigen kring

Om nog even terug te komen op de blog, vorige week over Balkenende, die ook de nodige media-aandacht van buiten trok. Daarbij bleek eveneens dat ook binnen de eigen (CDA) achterban een behoorlijke groep klaar is met de Zeeuw. Wilde van het hele lezerspanel 53 procent Balkenende niet terug als premier als het CDA de verkiezingen zou winnen, van de CDA-stemmende panelleden zei precies een derde, 33 procent: nee, liever iemand anders als premier, óók als het CDA wint. Niet een meerderheid, wel een behoorlijke minderheid.

Kortom: het CDA is een boerenpartij en zal dat ook wel blijven, maar de bekende gezichten lijden ook in de agrarische achterban aan ernstige slijtage.

Geef ook uw mening!

Ook uw mening laten doorklinken in Boerderij en op Boerderij.nl? Meld u dan aan voor het lezerspanel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  eerst vondt ik het wel dat ze mocht blijven maar na ik gisteren HARD VAN NEDERLAND.
  heb gezien mag zij op rotten
  we maken zo mooi de geiten boel kapot.
  alleen hier in nederland moet de gieten worden geruimt en in het buitenland niet.
  mensen toch :denk na .
  het is al jaren in nederland .

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  inderdaad, ze maakt een gezonde sector helemaal kapot en laat ze geitenhouders die zwaar emotioneel aangeslagen zijn links liggen. geen schadevergoeding voor de inkomsten die deze boeren mis lopen door de ruimingen terwijl andere sectoren in crisistijd wel ondersteuning krijgen van de overheid! Er moet een minister komen die zich hard maakt voor de agrarische sector. Een minister die het belang van de agrarische sector behartigd in Den Haag. Een minister die opkomt voor de sector, die besluiten neemt in het belang van de agrariers, en het standpunt kei en keihard verdedigt in de Tweede Kamer.

 • no-profile-image

  Frits

  @melkveehouder Laren,
  Vooropgesteld dat het maar net is wat je verstaat onder een gezonde sector, zou ik heel graag willen zien wat dan volgens jou de ondersteuning van andere sectoren in concreto is. ZONDER WAARDE OORDEEL Welke sector heeft er (buiten de financiele sector om) een directe financiele input gehad ? even refererend aan de EU steun mbt melkprijs. Welke sector krijgt het voor elkaar om een verzekeringspremie voor 65% vergoed te krijgen ? Zet dit eens in relatie tot de ZZP'problematiek. Dan denk ik dat je je nu overschreeuwt. De ondersteuning die bijvoorbeeld de industrie gehad heeft is een indirecte steun en onder zeer strenge voorwaarden. Maw geen directe financiele steun.

 • no-profile-image

  Jan

  Ze heeft voor mij ook afgedaan:
  -Onmenselijke aanpak ruimen geiten.
  -Geen vergoeding kwekers Boskoop inzake Boktor.

  -verschrikkelijk kapsel....oww, das geen argument. ;)

  En ik weet ook wel; het is geen gemakkelijke functie maar van mij mag een ander het proberen.

Of registreer je om te kunnen reageren.