Home

Achtergrond 258 x bekeken

Verburg blijft bij verdelinggeld uit EU-suikerfonds

LNV-minister Gerda Verburg heeft de regeling voor de herstructurering van de suikerindustrie gerepareerd, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008.

De bevoegdheden van de minister inzake de verdeling van het geld zijn verduidelijkt.Het ministerie is echter niet van plan de gemaakte verdeling van het geld te wijzigen, zo laat een LNV-woordvoerster weten.

Begin dit jaar verwierp de rechter (College van Beroep voor het bedrijfsleven) de eerder door Verburg gemaakte verdeling van de herstructureringssteun, omdat ze daartoe juridisch niet bevoegd was. Over de verdeling zelf deed de rechter geen uitspraak.

De zaak was aanhangig gemaakt door loonwerkersorganisatie Cumela. Die vond de totale bijdrage voor de loonwerkers, in totaal 1 miljoen euro, te weinig.

Bij de herstructurering van de Europese suikersector is een fonds in het leven geroepen, dat uitkeert bij het uit de markt nemen van productie. Het meeste geld gaat naar suikerfabrieken, maar 10 procent is bestemd voor telers en loonwerkers, zo is bepaald. De lidstaten mogen zelf bepalen hoe ze het geld onder telers en loonwerkers verdelen.

Voor Nederland gaat het bij dat laatste om bijna 7,9 miljoen euro. Verburg heeft besloten om daarvan 6,9 miljoen euro uit te keren aan de telers en 1 miljoen euro aan de loonwerkers.

Cumela stapt opnieuw naar het CBB om de verdeling aan te vechten. Volgens directeur Jan Maris hebben de Nederlandse loonwerkers door de krimp van de Europese suikerproductie een schade geleden van 11 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.