Home

Achtergrond 244 x bekeken 1 reactie

Vaccinatiecampagne Q-koorts begonnen

De geiten op het bedrijf van de familie Alting in het Groningse Sellingen hadden vandaag de primeur.

De 900 dieren werden als eerste gevaccineerd in het kader van de vaccinatiecampagne tegen Q-koorts. Door tekort aan vaccin kon het bedrijf vorig jaar niet enten. Voorzitter Nico Verduin van de LTO-vakgroep Geiten- en schapenhouderij is blij dat er eerder dan verwacht gevaccineerd kan worden. De eerste 200.000 doses van het vaccin zijn uitgeleverd. In totaal zijn dit jaar 1,5 miljoen doses beschikbaar. Foto ANP

Loonbedrijf Van Rossum voorziet 17 hectare grond van akkerbouwer Tonny van Peperstraten in het Zuid-Hollandse Oude Tonge van plantuien. "Het is een mooie tijd om dat te doen", zegt eigenaar Adam van Rossum, wiens zoon Janrien een oogje in het zeil houdt op de machine. "Alle werkzaamheden op het land vinden wat later plaats, omdat de winter maar bleef. Maar dat halen de uien voor een deel nog wel in." Begin juni kunnen de plantuien naar verwachting worden gerooid. Ze kunnen dan mooi het gat opvullen dat de zaaiuien met de grote vraag lijken achter te laten. Foto Anton Dingemanse

Vlasbedrijf Van de Bilt Zaden en Vlas laadt balen vlas voor China. "China is nu hoofdafnemer", zegt directielid Eugenie van de Bilt. Europa exporteert zo’n 90.000 ton vlas. "De markt herpakt zich. Het Chinees nieuwjaar is geweest en er wordt weer volop geladen. Hierdoor zijn we duidelijk wat drukker." Het seizoen 2009/2010 kent een recordoogst en goede kwaliteit. "We hebben een goed verkoopbaar product en de vraag trekt aan. Dat is een stuk positiever dan vorig seizoen." In juni worden de telers betaald op basis van geleverde kilo’s en prijsvorming. Foto Camile Schelstraete

Ganzen en zwanen hebben zich tegoed gedaan aan 5 hectare bloemkoolplanten van teler Theo Vlaar uit het Noord-Hollandse Andijk. Vlaar meent recht te hebben op een vergoeding van het Faunafonds. In het verleden kreeg hij die wel, maar nu lijkt de schadeloosstelling aan hem voorbij te gaan omdat het gewas ook bevroren is. Het Faunafonds baseert zijn vergoedingen op zogenoemde Kwin-getallen, waarin wordt berekend dat de winterbloemkooloogst eens per vijf jaar verloren gaat door vorst. Foto Wick Natzijl

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    harmen

    Nu vaccineren is gevaarlijk. Verschillende bedrijven hebben verhoogde tankmelkuitslagen na vaccinatie. Eerst dit beleid veranderen, dan allemaal vaccineren. Ook op besmet verklaarde bedrijven; ook daar is het gros van de dieren niet besmet en vaccinatie dus effectief. Bovendien onderdrukt het vaccin de uitscheiding van besmette dieren ook en voorkomt het aborteren. En dat scheelt een factor 1000 in uitscheiding.

Of registreer je om te kunnen reageren.