Home

Achtergrond 332 x bekeken

VTA bundelt inkoop licentiepootgoed

Aardappeltelers kunnen dit voorjaar opnieuw licentiepootgoed kopen via de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Volgens de VTA is er meer belangstelling voor dan vorig voorjaar, toen de VTA voor het eerst bemiddelde in de aankoop van pootaardappelen.

Vorig voorjaar hebben telers enkele honderden tonnen pootgoed aangekocht via de VTA. Dat viel de organisatie van akkerbouwers tegen, gezien de resultaten van een enquête die de VTA eerder had gehouden.

De VTA heeft dit voorjaar opnieuw een inventarisatie gehouden onder de leden, zegt Meeuw de Bruijne, voorzitter van de handelscommissie van de VTA. “Uit de inventarisatie blijkt dat er meer belangstelling is dan vorig voorjaar. Op basis van de inventarisatie kunnen pootgoedhandelshuizen offertes uitbrengen voor welke prijs ze het pootgoed van de gevraagde rassen willen leveren. De offertes hebben we doorgestuurd naar de leden. Die moeten nu definitief opgeven hoeveel pootgoed ze willen. De tijd om aardappelen te poten nadert snel.”

Volgens De Bruijne doen de drie grootste pootgoedhandelshuizen mee. "Maar ook de kleinere handelshuizen kunnen meedoen, als telers belangstelling hebben voor de aardappelrassen die ze aanbieden. De VTA beoordeelt de offertes van de potgoedhandelshuizen. Wij willen in eerste instantie de vraag van onze leden naar licentiepootgoed bundelen. Maar het pootgoed moet natuurlijk wel voor een marktconforme prijs worden aangeboden door de handelshuizen aan de telers. Als de prijs de VTA niet aanstaat bieden we het ook niet aan aan de leden."

De VTA is vorig jaar met het initiatief gestart omdat telers die licentiepootgoed bestellen bij de afzet dan vaak gebonden zijn aan een aardappelverwerker. Volgens de VTA willen veel telers van consumptieaardappelen licentierassen telen, bijvoorbeeld om aardappelmoeheid te voorkomen. Maar de telers willen de vrijheid houden zelf te bepalen aan welke afnemer ze hun aardappelen leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.