Home

Achtergrond 318 x bekeken 4 reacties

'Ultraliberale houding LNV bestaat nog steeds'

Binnen het ministerie van LNV heerst nog steeds een ultraliberale houding.

Er wordt nog steeds gedacht dat er melk voor tussen de 20 en 25 cent geproduceerd kan worden. Dat zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB). De afgelopen twee weken hield de belangenorganisatie een zestal bijeenkomsten om de achterban bij te praten. Al de bijeenkomsten zijn goed bezocht, laat de organisatie weten. Ondanks de slechte melkprijs afgelopen jaar houdt de politiek volgens de DDB vast aan de liberalisering van de markt.

"De Europese quota worden gewoon verruimd terwijl de melkprijs op een laag niveau blijft schommelen", aldus Van Keimpema. Ondere andere hoogleraar rurale sociologie Jan Douwe van der Ploeg ondersteunt de DDB in haar standpunt. Het is volgens hem vreemd dat de politiek ondanks de crisis nog niet heeft bijgestuurd. Volgens hem is het van belang dat organisaties als de EMB druk blijven uitoefenen op wijziging van het beleid.

De laatste maanden was het redelijk rustig rond de DDB en de overkoepelende European Milk Board. Volgens Van Keimpema is dit het gevolg van het oprichten van de High Level Group door de Europese Commissie. "Dit was een direct gevolg van de EMB-acties in Luxemburg en Brussel", aldus Van Keimpema. De High Level Group buigt zich over de toekomst van de Europese melkveehouderij en komt vandaag met een eerste tussenbericht. De uiteindelijke aanbevelingen worden in juni verwacht. "We willen de commissie de kans geven te zorgen voor een beter systeem voor de Europese melkveehouders", aldus de DDB-voorzitter.

Tot nu toe zijn de problemen in de sector volgens de DDB niet opgelost. "De Commisse heeft het afgelopen jaar ondersteunende maatregelen genomen om een totale ineenstorting van de markt te voorkomen. Maar de problemen zijn hiermee alleen maar naar voren geschoven en naar de wereldmarkt gebracht." Vertegenwoordigers van de EMB zijn morgen in Brussel bij de presentatie van het tussenbericht van de High Level Group.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Is helemaal prima. Maar dan hoort al die overheidsbemoeienis er ook niet bij!!!

 • no-profile-image

  Boesje

  Als het merendeel van de veehouders zich aanmeld dan hebben we ook geen subsidie nodig. Ook geen megastallen, geen mestoverschot, meer oog voor dierwelzijn en duurzaamheid. Kortom alleen maar voordelen.
  Maar ja, de politiek wil alleen maar een goedkoop voedselpakket voor haar kiezers.

 • no-profile-image

  betuwse boer

  Geachte collega's en lezers. LNV blijft onbetrouwbaar kijk eens op www.milkmarketingplan.com voor een melkprijs van 53 cent dat is eigenlijk wat we willen.

 • no-profile-image

  Willem

  Een goedkoop voedselpakket krijg je niet door de landbouwprijzen laag te houden. Als de voedselprijzen een probleem waren, zouden de consumenten geen kant en klaar geraspte wortels kopen die 10 keer zo duur zijn als de wortel. Gemiddeld vertegenwoordigt het aandeel van de boer in de eindprodukten ongeveer 4% van de prijs. Een verhoging van 50% voor de boeren zou dus 2% voor de eindverbruiker zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.