Home

Achtergrond 170 x bekeken

Tweede vrouw FNV stapt op

Wilna Wind stapt uit het bestuur van de FNV. Dat maakte de vakcentrale vandaag bekend.

Haar taken worden verdeeld onder de overige bestuurders, Agnes Jongerius, Peter Gortzak en Leo Hartveld.

Wind (1961) zit sinds 2005 in het vakbondsbestuur als coördinator van het cao-beleid. Als zodanig was zij voor de werkgevers het eerste aanspreekpunt binnen de vakbeweging. Zij wordt getypeerd als een 'taaie onderhandelaar', die onder meer een belangrijke rol speelde bij dossiers als het ontslagrecht en de AOW. Ook was zij in het voorjaar van 2009 nauw betrokken bij maatregelen als de deeltijd-WW om de gevolgen van de economische crisis verzachten.

Volgens de FNV liggen persoonlijke overwegingen ten grondslag aan het vertrek van Wind. Wat de volgende stap is in de carrière van de vakbondsvrouw, is niet bekend. De FNV liet weten dat zij niet terugkeert in een andere functie binnen de vakcentrale.

Het vertrek van Wind komt onverwacht, zegt zowel voorzitter Henk van der Kolk van de grootste FNV-bond FNV Bondgenoten als Edith Snoey, voorzitter van de ambtenarenbond Abvakabo FNV. Beiden vinden het jammer dat zij weggaat. "Zij was een prettige collega. Zij zal wel haar redenen hebben om te vertrekken en die respecteer ik'', aldus Snoey.

Ook directeur Niek Jan van Kesteren van werkgeversvereniging VNO-NCW vindt het jammer dat Wind vertrekt. Hij noemt haar "heel bewogen voor de doelen van de vakbeweging en ook een realistisch onderhandelaar''. Dat is een goed uitgangspunt om tot zaken te komen, aldus van Kesteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.