Home

Achtergrond 180 x bekeken

Struiken beschermen toendra tegen opwarming

Struiken helpen te voorkomen dat de permafrost in toendragebieden ontdooit. Bij permafrost is de bodem het gehele jaar bevroren.

In de zomer kan de bovenste laag ontdooien. De gebieden lopen echter gevaar, omdat het Arctische gebied te lijden heeft onder de opwarming van de aarde.

Dichte begroeiing kan de dooi van de onderlaag verminderen, aangezien de schaduwen ervoor zorgen dat de ondergrond bevroren blijft. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit die maandag de resultaten van hun onderzoek naar de Siberische toendra publiceerden.

Als de toendragebieden teveel opwarmen, kan dit grote gevolgen hebben voor het klimaat. In de bevroren ondergrond zitten namelijk enorme hoeveelheden koolstof in de vorm van dode planten opgeslagen. Bij het smelten van de grond komen methaan en koolstofdioxide vrij. Dat draagt bij aan de opwarming van de aarde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.