Home

Achtergrond 226 x bekeken 2 reacties

'Standpunt Brabant ongelukkig'

Het advies Megastallen Nee van de Brabantse Gedeputeerde Staten (GS) aan Provinciale Staten gaat in tegen het reconstructiebeleid van de provincie Brabant.

Dat vindt varkenshoudersvakbond NVV. Ook ZLTO is ongelukkig met het advies van GS. Vooral de beperkingen die de provincie stelt aan bouwblokoppervlakte liggen de organisatie zwaar op de maag. De NVV vindt dat de provincie met haar voorstellen een dubbele overval toepast. Er komen minder landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) en minder mogelijkheden in de verwevingsgebieden.

NVV is voorstander van een ontlasting van LOG’s en wil meer mogelijkheden in de verwevingsgebieden. Op deze manier zou volgens de bond aan de belangrijkste bezwaren van omwonenden tegemoet kunnen worden gekomen. Dat heeft de vakbond in een speciale visie vastgelegd. Voorzitter Wyno Zwanenburg: "Er komt zo een betere spreiding van de bedrijven in het buitengebied en dat komt de acceptatie ten goede."

Voorzitter Maarten Rooijakkers van de ZLTO-vakgroep varkenshouderij wijst er ook op dat de provincie met haar voorstellen geen recht doet aan het eigen reconstructiebeleid. Rooijakkers zegt nog wel begrip op te kunnen brengen voor een inperking van het aantal LOG’s, maar het gaat te ver om zeer rigide vast te blijven houden aan de maximum bouwblokomvang. "Je moet wel mogelijkheden blijven houden de afwaartse beweging van de burgerbebouwing voort te kunnen blijven zetten. Op deze manier dreigt het gevaar dat potentiële verplaatsers te veel worden beperkt."

Rooijakkers is teleurgesteld over het standpunt van GS. "We hebben ons maximaal ingespannen en hadden iets anders verwacht. Het zal vrijdag een spannend debat worden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vraag

  er is vraag naar vlees en wij proberen aan deze vraag te voldoen! en doen dit ook nog eens op een manier waar de rest van de wereld iets van kan leren.
  oja Willem er gaan ook veel mensen dood aan kanker maar ik hoor nooit iemand over industrie want daar zal je wel je boterham moeten verdienen!

 • no-profile-image

  Willem

  Zal de dag komen dat mensen kunnen accepteren dat dieren in de bioindustrie als "iets"worden behandeld ipv als een wezen van vlees en bloed? Hoe diep moet de mensheid dan wel niet zinken in het moeras? Moeten mensen ziek worden omdat anders "potentiële verplaatsers teveel worden beperkt"? Mensen gaan dood aan q-koorts en het ZLTO denkt aan wat ongerief voor biosector. Niet te snappen

Of registreer je om te kunnen reageren.