Home

Achtergrond 865 x bekeken

Slootbagger is dankzij lichte vorst mooi stevig

Jan Sipkema van het gelijknamige loonbedrijf is 's ochtends vroeg aan het walfrezen op het Friese land.

Hij brengt de bagger op het land zodat er straks gemakkelijker gemaaid kan worden langs de sloot. De lichte vorst komt Sipkema goed uit. "Nu is het mooi hard en korrelig, zo gauw het gaat dooien wordt het van die smurrie. Vanochtend was het om 10 uur al niet meer koud genoeg." Komend weekend gaat het harder vriezen, dan is de bagger juist te hard om te kunnen walfrezen. Foto Roelof Stroetinga

Studenten diergeneeskunde krijgen een rondleiding in de nieuwe kliniek van het departement Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de faculteit Diergeneeskunde. De kliniek is vandaag officieel geopend. Decaan Anton Pijpers wil met de nieuwe kliniek tot de wereldtop op veterinair gebied blijven horen. Kees Wantenaar, voorzitter van FrieslandCampina, benadrukte bij de opening het belang van de diergezondheid in de productie van gezonde melk. Het gebouw is vernoemd naar dierenarts Martinus G. de Bruin, die in 1908 overleed. Twee kleinzonen van De Bruin, inmiddels 91 en 93 jaar oud, verrichten de officiële opening. Foto William Hoogteyling

De mest van het jongvee van melkveehouder Hein Oosterhof in het Friese Akkrum wordt vanuit de grupstal afgevoerd via een transportband naar de mestbult. Tot nu toe heeft de veehouder nog geen mest uitgereden. "Als je het uitrijdt, moet het wel benut kunnen worden", legt hij uit. In de oude grupstal staat zo'n 45 stuks jongvee. De 120 melkkoeien van Oosterhof staan in een ligboxenstal.Foto Alex de Haan

Het is een gezellige drukte bij de open dag van pluimveehouders Berrie en Davina Heijnk-Coobs. De Zutphense ondernemers verhoogden hun traditionele scharrelstal met 11.700 hennen tot een volièrestal met twee verdiepingen. Daar kunnen ze nu 57.000 leghennen houden. De pluimveehouders hadden op twee locaties ruim 90.000 hennen, deels in kooisystemen. Nu de eerste stal klaar is voor de toekomst gaan ze nog een tweede stal verhogen en verbouwen zodat ze straks 96.000 volièrehennen op de thuislocatie kunnen houden. Foto Robin Britstra

Medewerker Maurits Hoekstra van bloembollenbedrijf Veninga in het Drentse Hijken spuit een perceel gras dood zodat er straks lelies geplant kunnen worden. Dat is vanaf 1 februari toegestaan, zegt Gert Veninga. "Maar het doodspuiten kon niet eerder. Het late spuiten hoeft geen probleem te zijn. De grond moet eerst opdrogen vóór het planten. Bovendien wordt het grasland eerst gefreesd en geploegd. Maar ik heb liever hogere temperaturen. Dan werkt de Roundup beter." Foto Ruben Meijerink

Tuinder Jan Slangen uit het Midden-Limburgse Sint Odilienberg freest aspergebedden. Slangen heeft 20 hectare asperges, die gespreid over het seizoen in productie komen. De vroegste asperges komen van verwarmde bedden. Door het hoogteverschil tussen de percelen kan Slangen nog meer spreiden. De late rassen in de lagere gelegen grond komen tien dagen later dan die in de koudere lagere gelegen grond. Slangen levert aan The Greenery en verkoopt in zijn boerderijwinkel.Foto Peter Wijnands

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.