Home

Achtergrond 188 x bekeken

Schoonmakers eisen respect en betere cao

Ruim achthonderd schoonmakers hebben vandaag actie gevoerd op Schiphol voor meer respect en een betere cao.

Veel actievoerders zijn al langer dan twee weken in staking. "Wij gaan door met actievoeren'', zei een woordvoerder van FNV Bondgenoten. "Als het aan ons ligt, leggen de komende tijd veel meer schoonmakers het werk neer.''

'Schoon genoeg' staat op de protestborden van een groep Amsterdamse schoonmakers. "Ik verdien 10 euro per uur'', zegt een mevrouw die in het kantoorpand van uitkeringsinstantie UWV werkt. "Verder niets. Geen bonus, geen reisvergoeding, niets. En ik wil graag op Nederlandse les, maar dat kan nu niet.''

De FNV-vakbond is tevreden met de opkomst. "In deze branche werken mensen van tientallen nationaliteiten. Veel van hen spreken slecht Nederlands; daarom is het lastig om iedereen goed te bereiken.'' Volgens de woordvoerder is het uitzonderlijk dat schoonmakers met zovelen naar een manifestatie komen. Ook al is achthonderd maar een fractie van het totale aantal schoonmakers, dat ongeveer op 180.000 ligt. De zegsman wijst erop dat veel schoonmakers bang zijn om voor zichzelf op te komen. "De meeste mensen zijn laag opgeleid. Ze vrezen dat als zij hun baan verliezen, ze nergens meer aan de bak komen.''

Reizigers merkten niets van de manifestatie. De stakers stonden op een parkeerplaats achter een kantorencomplex vlakbij de luchthaven.

De demonstranten eisen meer dan alleen hoger loon. Ze willen ook een betere reisvergoeding en opleidingsmogelijkheden. "En respect'', zei een van de actievoerders. "Ik mag in de pauze niet in de bedrijfskantine eten. Dat soort intimidatie van managers moet ophouden.''

Anton Witte, cao-onderhandelaar namens schoonmaakbedrijf Asito, zegt het op veel punten eens te zijn met de bonden. "Maar de bonden willen 10 procent loonsverhoging. Daar kunnen we echt niet aan voldoen.''

Voorlopig hebben de vakbonden en de werkgevers nog geen nieuwe afspraak in hun agenda staan om over de nieuwe cao te praten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.