Home

Achtergrond 208 x bekeken

Scholieren onderzoeken effect koude winter

Honderden scholieren in het hele land gaan wetenschappers van de Wageningen Universiteit (WUR) helpen om de effecten van de lange en koude winter te meten.

Zij doen dat door waarnemingen en foto's op schoolbiologen.nl te plaatsen, terwijl de wetenschappers onder meer via YouTube-filmpjes zullen reageren. Basisscholen in Emmen geven deze week de aftrap, aldus de Wageningse bioloog Arnold van Vliet.

De komst van de lente loopt dit jaar 37 dagen achter op de vroege lente van 2008 aldus de wetenschappers. Maar nu het even wat warmer is, komen er tientallen meldingen tegelijk binnen van de eerste trekkende padden, de eerste citroenvlinders en het eerste bloeiende speenkruid. Daarmee is de lente begonnen, maar de wetenschappers willen weten hoe planten en dieren zich verder ontwikkelen na de koudste winter sinds 1996.

Ruim tweehonderd scholen met in totaal 8000 scholieren doen al mee aan schoolbiologen.nl volgens Van Vliet. Docenten kunnen op elk gewenst moment met de klas naar buiten gaan om de natuur waar te nemen. De scholieren kunnen hun waarnemingen markeren in google.maps en vergelijken met eerdere gegevens. De Wageningse wetenschappers beschikken op die manier een enorme databank met gedetailleerde informatie over groei, bloei, temperatuur en klimaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.