Home

Achtergrond 337 x bekeken

Rusland blijft goede markt voor paprika’s

De afzetmogelijkheden van Nederlandse paprika in Rusland zijn goed en lijken de komende jaren nog beter te worden. Dat blijkt uit een rapport van het Productschap Tuinbouw (PT).

Paprika wordt in Rusland nauwelijks geteeld vanwege het lage rendement. Daarentegen is de invoer van paprika sinds 2003 verdubbeld. Ondanks een forse exportdaling in 2009 wisten exporteurs de invoer van paprika te verruimen, blijkt uit de PT-rapportage.

Nederland is de tweede exporteur van paprika naar Rusland. Alleen Israël voert meer paprika uit naar Rusland. Nederlandse exporteurs voerden in 2009 bijna 14 miljoen kilo paprika uit, tegen 10 miljoen in 2005.

Het lokale aanbod paprika is verwaarloosbaar en dus importeert Rusland vrijwel alle paprika. De Russische overheid stimuleert de lokale tuinbouw wel, maar door de crisis zijn diverse investeringenplannen in de ijskast gezet. Het areaal glas bedraagt 2.000 hectare, waarop vooral tomaat en korte augurk-achtige komkommers worden geteeld. Er is nagenoeg geen paprikateelt.

Het PT signaleert gunstige ontwikkelingen aan de Rusissche consumptiezijde. Paprika’s en andere meer exotische glasgroente worden in Rusland vooral geconsumeerd door de midden- en hogere arbeidsklasse. Vorig jaar was het besteedbaar inkomen van de Rus door de crisis een stuk lager, maar het schap verwacht dat dit in 2010 weer wat stijgt.

Door een verbeterde koopkracht is de vraag naar een uitgebreider assortiment groente en fruit de afgelopen jaren toegenomen. Behalve paprika, is Nederland een belangrijke leverancier van witte kool en aubergine. Nederland is bovendien sterk in de export van peren (Conférence). Rusland is na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het derde afzetland voor Nederlands fruit. Over de totale Russsiche import (ruim 5 miljard kilo) bezien is de Nederlandse inbreng gering. Slechts 1 procent van het ingevoerde fruit is verzorgd door een Nederlandse handelaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.