Home

Achtergrond 390 x bekeken 9 reacties

Rundvlees eist meer van milieu dan kip of varken

De productie van rundvlees levert een grotere bijdrage aan de broeikasgassen, dan de productie van varkens- of kippenvlees.

Dat schrijven de Wageningse onderzoekers Imke de Boer en Marion de Vries in het wetenschappelijk tijdschrift Livestock Science.

De onderzoekers hebben een vergelijking gemaakt tussen de broeikasgaseffecten van melk, eieren, varkensvlees, kipvlees en rundvlees. Ook melk en eieren hebben een kleiner broeikaspotentieel dan rundvlees.

Bij de beoordeling werd gekeken naar onder meer het landgebruik en de hoeveelheid energie die nodig is voor de productie van een kilo eiwit. Kippen en varkens gaan efficiënter om met hun voer en krijgen meer nakomelingen, waardoor de milieubelasting lager wordt.

De onderzoekers zeggen dat de resultaten niet te rechtlijnig moeten worden geïnterpreteerd, omdat grazende runderen in staat zijn eiwitten te produceren uit grondstoffen die de mens niet zelf kan nuttigen. Varkens en kippen zetten voor de mens consumeerbare granen, mais en soja om in eiwit, en zijn daarmee een concurrent van de mens.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Onderzoek van Greenpeace-niveau waarschijnlijk.

 • no-profile-image

  jan

  Uit het onderzoek blijkt dat ze vergeten om mee te nemen hoeveel CO2 grasland omzet in zuurstof. Had men dat wel gedaan, dan blijkt wat iedereen weet, nml dat de koe helemaal klimaatneutraal is!

 • no-profile-image

  boertje

  Wat een gelul allemaal. Wat verstaan we onder rundvee.

  Er zit zoveel verschil in.
  Witvleeskalveren
  Rosekalveren

  En bij de roodvleescategorie zit ook weer veel verschil.
  Zo is een koe lang niet zo efficient als een Belgisch blauwe of een blonde.

  Dus wat kun je met dit onderzoek? weinig

 • no-profile-image

  Wim

  Ook wordt er bij de grasgroei veel kooldioxide in het gewas vastgelegd. Dit vergeet men voor het gemak ook maar even wanneer het gaat over de uitstoot van broeikasgassen door koeien.

 • no-profile-image

  veehouder

  koeien kun je wel karkas laten maken zonder krachtvoer en natuur met beheren en dan heb je net zo snel slachtklaar als een kuiken die onderzoeker moet maar eens echt zich verdiepen in de rundveehouderij wat dit is grote onzin.

 • no-profile-image

  jan

  Een waarheid als een koe

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Eigenlijk zouden ze ook de witvleeskalverhouderij moeten analyseren, dit is wel rundvlees, maar de broeikasgas uitstoot is extreem laag en de input bestaat bijna helemaal uit reststromen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het komt dan ook van Wageningen en is dus absoluut niet serieus te nemen. Kijk ook naar het verhaal van Henk van der Pol op "puber verdubbelt omzet mesthandel".

 • no-profile-image

  Jan de Haan

  zo dom als een koe ?

  zou maar zo kunnen......

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.