Home

Achtergrond 286 x bekeken

Rol van de vrouw neemt toe

Vrouwen nemen een steeds belangrijker positie in de agrarische sector in.

Volgens voorlopige cijfers uit de landbouwtelling over 2009 is 40,5 procent van de ondernemers vrouw.

In 2000 was 34,6 procent van de bedrijfshoofden of meewerkende echtgenoten vrouw.

De statistieken zijn waarschijnlijk een onderschatting van de werkelijkheid, omdat bij meer bedrijfshoofden (bijvoorbeeld man-vrouwmaatschappen) alleen de eerstgenoemde als bedrijfshoofd in de statistieken terechtkomt.

Het tweede bedrijfshoofd komt als meewerkend echtgenoot in de cijfers. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn van de 68.882 bedrijfshoofden 3.931 vrouw. Van de 43.173 meewerkende echtgenoten (mannen en vrouwen) zijn er 1.727 man.

Wereldwijd komt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op het platteland vooral tot uiting in het grondbezit. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO is de belangrijkste hindernis voor vrouwen dat ze niet of te weinig toegang hebben tot grondbezit.

De FAO heeft recentelijk een nieuw overzicht gepubliceerd waaruit duidelijk wordt dat in een groot aantal landen vrouwen worden achtergesteld.

Dat leidt tot sociale en economische ongelijkheid, aldus de FAO die in het kader van de honderdste internationale vrouwendag extra aandacht vroeg voor de positie van vrouwen in het door een aardbeving getroffen Haïti. De FAO wil er samen met andere internationale organisaties werken aan de opbouw van de landbouw en het platteland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.