Home

Achtergrond 314 x bekeken 1 reactie

Rogers: gooi Griekenland uit Eurozone

Griekenland blijft de gemoederen bezighouden. Steeds meer grote namen speculeren openlijk over een Griekenlandloze toekomst voor de Eurozone.

Volgens meesterbelegger Jim Rogers heeft de wereld momenteel grofweg twee heel grote problemen: landen die decennia achtereen grote handelstekorten noteren, en een tekort aan boeren.

De euro verloor deze week ten opzichte van alle grote munteenheden terrein. Een euro is iets meer dan 1,36 dollar waard tegen bijna 1,38 dollar een week eerder. De euro is 0,89 Britse ponden waard tegen 0,91 pond een week eerder. Tegenover de Russische roebel staat de Europese munt zelfs op het laagste niveau sinds 19 december.

De Griekse premier Georgios Papandreou wil hulp van andere lidstaten binnen de Europese Unie. De komende maanden zal Griekenland voor circa 20 miljard euro aan nieuwe leningen moeten afsluiten. En het land hoopt dat landen uit de Eurozone geld tegen ”redelijke” rente beschikbaar stellen.

De landen waar het eerst naar gekeken wordt zijn: Duitsland, Frankrijk, Nederland en Oostenrijk. Andere leden van de eurozone hebben zelf vaak ook al behoorlijke schulden opgebouwd. De coördinatie van mogelijke crediteuren is overigens zoek. De Nederlandse staatssecretaris financiën, Jan Kees de Jager, vraagt zich openlijk af wat de Duitsers willen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat de Eurozone de mogelijkheid krijgt om landen, wel, uit de Eurozone te trappen wanneer ze overtredingen begaan. Tegelijk is de Duitse minister van financiën bang dat het lozen van Griekenland juist extra druk op de euro zet. De vraag zal rijzen: kan wat er met Griekenland is gebeurd ook met Spanje of Italië gebeuren?

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    b van eikema hommes

    zachte dokters stinkende wonden.
    In het algemeen kun niet in een club zitten waar je met elkaar regels afspreekt die niet worden nagellefd.Erger nog ;je mede club genoten voorliegt.Als het dan uitkomt is het toch regel om dit lid te royeren!Nu moet met man en macht de leugenaar geholpen worden,mede oorzaak van de koers van d euro,;hoeveel schade brengt dat met zich en hoe vertrouwen blijft de euro houden!Er is maar een weg: Griekenland de eurozone uit zetten!Er is geen keus morgen is het Portugal en misschien Spanje!
    Redt de euro!!Angela durft het te zeggen,Triget niet;dat is een bankman En de banken zullen erbij natuurlijk verliezen.De laatste weken al uit de euro,s gestapt; terug naar de dollar(de oudhollandse daalder).Ik heb er geen goed gevoel bij met de huidige aanpak van woorden en beloftes van evenzovele ministers om het Griekse drama op te lossen.De drachm kan dan beter werken tegen een koers 1000 voor 1 euro

Of registreer je om te kunnen reageren.