Home

Achtergrond 416 x bekeken 3 reacties

Revolutie in beren mesten

Het aantal beren dat geslacht wordt neemt snel toe.

Dat blijkt uit een belrondje langs de Nederlandse slachterijen en Tönnies Fleisch, de enige Duitse slachterij die beren slacht. Uit de inventarisatie blijkt dat in Nederland elke week 20.000 beren worden geslacht. Dat betekent dat 15 procent van de aangevoerde mannelijke dieren niet meer gecastreerd is. Daarnaast gaan er wekelijks 4.000 Nederlandse beren naar Tönnies. Deze grootste slachterij van Duitsland slacht wekelijks 11.000 beren, waarvan 4.000 Nederlandse."Elke varkenshouder die beren wil leveren kan dat doen bij ons", aldus eenwoordvoerder. Dit alles is een revolutie te noemen. Twee jaar geleden slachtte alleen Vion beren binnen zijn Welfare-concept. Voor de afzet van beren in andere segmenten was geen ruimte.

Naar verwachting gaat de snelle opmars van het slachten van beren door.Een belangrijke stap hierbij is het voornemen van Albert Heijn om vanaf 2011 te stoppen met de verkoop van vlees van gecastreerde dieren. Dit vlees wordt binnen het Good Farming Star-concept van Vion geproduceerd. Ook andere slachterijen experimenteren volop met beren.

Bij vleesvarkenshouders is de interesse groot. Beren groeien efficiënt, waardoor een hogere voerwinst in het verschiet ligt. Ook vermeerderaars willen het castratiemes graag definitief opbergen. Castreren is een vervelende klus. Bovendien blijkt dat op bedrijven die niet meer castreren, het aantal streptokokkeninfecties flink afneemt. Die bacterie kan binnenkomen via het wondje van de castratie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arjan

  Wie kan mij vertellen waarom slachterijen varkenshouders zo lang verplicht hebben om te castreren.

 • no-profile-image

  inter varkenshandel A vd Broek

  Varkenshandel A vd Broek lierop heeft een afspraak met tonnies fleisch van wekelijks 5000 beren en dit aantal gaat naar 8000 beren per wk in combinatie met de gelten.
  Wij zoeken nog enkele leveranciers voor een vaste afspraak.
  Voor informatie www.avdbroek.com

 • no-profile-image

  hoop

  Voort schrijdend inzicht noemen we zo iets De MARKT stuurt
  En slachterijen hebben niemand iets verplicht de Burger wil ( de ) geen berenvlees het tij is gekeerd
  Ik snap niet hoe je erbij komt de slachterij te verwijten dat er niet eerder beren geslacht konden worden Vion heeft al jaren een beren concept met gestructureerde afzet naar engeland
  Maar blijkbaar ben jij niet goed genoeg op de hoogte anders had je het wel begrepen Dus opletten voortaan en geen domme vragen stellen

Of registreer je om te kunnen reageren.