Home

Achtergrond 1167 x bekeken 10 reacties

Rabo: financiering per kilo niet maatgevend

Veel melkveehouders hechten te veel waarde aan de financiering per kilo melk.

"Dat baart ons zorgen", zei sectormanager Jan van Beekhuizen van de Rabobank vandaag op een studiedag van For Farmers in Assen. Volgens Van Beekhuizen wordt er door melkveehouder nog te veel geredeneerd vanuit wetmatigheden uit het verleden. "Het is bijvoorbeeld niet meer zo dat stilstand altijd achteruitgang is", zegt Van Beekhuizen. "Ook de financiering per kilo melk is niet maatgevend of iets wel of niet kan. Het zegt bijvoorbeeld niet veel over de rentabiliteit. We kijken daarom liever naar het kostprijsverhaal, het bruto-overschot. Hierbij hoort ook reserveringscapaciteit." Uiteindelijk is volgens Van Beekhuizen de integrale kostprijsbeheersing bepalend en moet er daarbij vertrouwen zijn in het ondernemersschap van de veehouder. "Iedere veehouder zou zelf een liquiditeitsprognose moeten maken. Pas dan zie je hoe je er werkelijk voor staat."

De Rabobank gaat er vooralsnog van uit dat de gemiddelde melkprijs dit jaar 2 cent hoger uitkomt dan vorig jaar. Al blijft het volgens Van Beekhuizen moeilijk te voorspellen. De bandbreedte waarbinnen de melkprijs zich volgens de Rabobank zal bewegen, blijft dan ook groot en varieert van 25 tot 40 cent per kilo.

Veehouders kunnen zich volgens Van Beekhuizen juist onderscheiden als de melkprijs hoog is. "Bepalend is wat melkveehouders dan met hun opbrengst doen." Uiteindelijk blijft financiering volgens hem maatwerk. Kritiek van de voorzitter van de European Dairy Farmers, Harm Holman, dat de bank te gemakkelijk over zou gaan op financiering wijst hij van de hand. "Er vinden indien nodig wel degelijk indringende gesprekken met veehouders plaats."

Het is nog niet bekend welk bedrag de Rabobank afgelopen jaar in de melkveehouderij heeft weggezet aan financieringen, al geeft Van Beekhuizen aan de dat de Rabobank bank de financieringen ook vorig jaar weer heeft zien oplopen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Je moet alles goed door rekenen. Het is een groot verschil of je alleen pachtgrond of in eigendom hebt. Net een nieuwe of een versleten stal. Tijdelijk niet aflossen in moeilijke jaren is niks mis mee. De bedrijfsomvang is ook van groot belang. Ga zo maar door, maar met nuchter verstand de zaak benaderen is van zeer groot belang. Maar de kostprijs per kg melk, daar kom je niet omheen voor je bedrijf.

 • no-profile-image

  Herman

  Rabo afkammen is makkelijk zat we zijn allemaal mensen en tot voor kort hadden we geen benul v.d. crisis. De Rabobank heeft v.d. grote banken het meest terug houdende beleid gehad. Ze zijn geen DSB of ABN of ING.

 • no-profile-image

  B Roman

  Een pas op de plaats komt voor enkelen
  te laat. Van gedwongen verkoop zal vooralsnog geen sprake zijn.

 • no-profile-image

  Martin

  Typisch dat al vlug de standaardreflex opduikt: 'Het ligt aan iedereen behalve aan mijzelf cq de boer zelf.' Als ik het goed heb, kiest de ondernemer zelf zijn plan en daarmee oa zijn financiering; ook in die volgorde. Problemen liggen op de loer als de 'ondernemer' de volgorde omdraait, dus eerst de financiering (-shoogte) kiest en dan eens gaat bedenken welk plan hij daar bij bedacht krijgt.
  Het lijkt me daarom heel goed om zo'n kengetal als financiering per kg melk bij het oud vuil te zetten. Het is een schijngetal, waar een wereld van verschil qua kostprijs en opbouw van kostprijs (verhouding vaste en variabele kosten) achter schuil gaat. Ken je kostprijs!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  @ Dubbelman. Heb ik op tenen gestaan? Ik ben geen bankman hoor, maar bekijk het van een afstandje. Dan zie ik dat de Friesland bank veel snellere groeiers heeft gefinancierd. Deze bedrijven hebben vaak een hoge financiering per kg melk, en als ik simpel doorreken voor de komende jaren voorzie ik voor die bedrijven in sommige gevallen grote problemen.

 • no-profile-image

  Paul

  We moeten ons wel realiseren dat het voor de RABO lucratief is om een melkvee bedrijf te financieren. Al het geld dat een bank uitzet is een soort van belegging. Waarde vast (ook al zit het nu iets tegen). De RABO is niet gebaat bij een doem scenario. €2.- per liter melk financiering is onverantwoord. Financiering is een essentieel onderdeel van de kostprijs.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beetje wazig. Zijn die indringende gesprekken voor of na het afsluiten van een financiering.......?

 • no-profile-image

  prutser

  Weer zo'n theoretisch kletsverhaal van zo'n bankmannetje met z'n mooie pak aan. Natuurlijk zit er verschil tussen de boeren zelf, maar vaak worden de melkveebedrijven te zwaar gefinancierd, door de nog hoge grondwaarde waardoor de banken weinig risico lopen, en aflossingsvrij lenen is eigenlijk hetzelfde als een huurboerderij, maar dan van de bank!! echt dom dus!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ik ben het niet helemaal eens met Rabobank. Als ik de Rabobank een advies mocht geven, dan zou ik toch de finaciering per kg melk in de gaten houden. Dit bepaald nl hoe hoog het bruto-overschot per kg maximaal kan zijn. De veehouder met een hoge finaciering en redelijk kostprijs kan zijn kostprijs niet verbeteren, maar een veehouder met een hoge kostprijs en een lage financiering heeft veel 'uitdagingen' om zijn resultaat verbeteren. Een lagere melkprijs of verdwijnende toeslagrechten kan de laatste opvangen door beter te gaan presteren, de eerste kan niets doen. En dat de Rabo een hoge financiering pusht ben ik het niet mee eens, misschien dat er wel eens hoge financieringen zijn verstrekt aan veehouders, maar anders had een andere, Friese, bank dat gedaan. Die laatst genoemde bank zit ook niet zo lekker meer in de agrarische sector als dat het erin stapte.

 • no-profile-image

  Dubbelman

  Banken kunnen heel goed voor zichzelf praten. De Friese bank ziet de toekomst met zeer veel vertrouwen tegemoet!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.