Home

Achtergrond 217 x bekeken 5 reacties

Protest Franse melkveehouders laait opnieuw op

Het zijn nog maar speldenprikken, maar er staat zeker meer aan te komen.

"Dit is een eerste waarschuwing", zegt een boerenvoorman nadat een honderdtal Franse melkveehouders zondag een fabriek van kaasgigant Lactalis in Bouvron bij Nantes heeft geblokkeerd om te protesteren tegen het uitblijven van een akkoord over de melkprijs.

Vorig jaar kwam na lang onderhandelen en onder grote druk van minister van landbouw Bruno Le Maire eindelijk een meerjarige afspraak tot stand. Dat akkoord van 3 juni 2009 bepaalt dat de melkprijs in het komende kwartaal met minstens 5,7 procent omhoog gaat. Voor bepaalde eindproducten kan de verhoging zelfs op bijna 12 procent uitkomen. De economische commissie voor de melksector CNIEL zou dat akkoord alleen maar even hoeven te bevestigen, dachten de boeren.

Maar de federatie van melkverwerkende bedrijven FNIL wil van die afspraken niets meer weten. De FNIL wijst er op dat Frankrijk snel terrein verliest op de internationale markt voor kaas en zuivel. "We zijn vorig jaar alleen al het equivalent van de productie van twee hele kaasfabrieken kwijt geraakt", denkt de zuivelindustrie. Dat is volgens de FNIL rechtstreeks het gevolg van de hoge melkprijs.

Vooral de Duitsers, die veel minder voor melk betalen, ondermijnen volgens de FNIL de Franse positie. "We kunnen ons niet houden aan indexen die de economische realiteit niet weerspiegelen." Voor de melkveehouders blijft '3 juni 2009' echter een heilige afspraak. De demonstranten zijn niet van plan lang voor de poort te blijven, maar dreigen wel bij Lactalis en andere fabrikanten terug te komen. "Deze keer gaat het om een waarschuwing."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @ Arend Otten, maak van 53 cent 35 cent, dan komt u wat dichter bij de realiteit. Bovendien moet u nog duidelijk maken wat er met de overproductie gebeurt!!!... Gaat u die verpoederen???...

 • no-profile-image

  Arend Otten

  Ook voor de franse boer is 53 euro cent per kg melk via en op www.milkmarketingplan.com voorwaarden beter dan demonstreren.

 • no-profile-image

  prutser

  Die Franse boeren laten tenminste nog eens wat van zich horen. Hier in Nederland slikken we alles voor zoete koek.

 • no-profile-image

  Tjeerd

  Je kan wel ophouden met je 53 cent per liter melk. Dat wordt toch niets!!!

 • no-profile-image

  Willem

  De Franse boeren die deze keer voor de fabrieken demonstreren zijn gemanipuleerd door hun vakbond FNPL (FNSEA).
  De franse melkindustrie heeft helemaal gelijk, vergelijkbare prijzen te eisen als in Duitsland.
  Als de boeren slim zouden zijn, zouden ze iets minder melk produceren. Hierdoor komt de vraag en aanbod in een beter evenwicht en kunnen de prijzen door marktwerking omhoog in plaats van kunstmatig onder druk van de minister.
  Daar is de FNPL echter niet voor, omdat de voormannen van de FNPL ook de besturen van de melkfabrieken vormen.
  Om de boeren rustig te krijgen stuur je ze af en toe naar een actie voor de hekken van een fabriek of een groot winkel bedrijf. Lijkt het alsof je als vakbond ook nog iets doet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.