Home

Achtergrond 406 x bekeken

Profiteren van zon na donkere start van het jaar

Een medewerker van aardbeienteler Arno de Beijer uit Doornenburg reinigt het kasdek.

De Beijer verwacht dat de start van het seizoen tien dagen later valt door de donkere maanden januari en februari. De teler van Fruitmasters teelt voor het tweede jaar de Elianny. "We hebben in het eerste jaar wat te weinig productie gehad, maar kregen goede berichten over deze smaakaardbei." Foto Vidiphoto

Rob Maessen uit het Limburgse Montfort is met de voorjaarswerkzaamheden begonnen. "Op de zandgrond kunnen we aan de slag", vertelt de melkveehouder en aspergeteler. Hij strooit aspergezout (natrium en magnesium) tegen tegen schimmels en roestvorming bij de asperges. Maessen hoopt zo snel mogelijk de aspergebedden te kunnen maken en de minitunnels over de bedden te zetten. "Het voorjaar komt laat op gang, met de tunnels willen we het proces wat versnellen. Ik hoop in april met de vroege oogst te beginnen", aldus Maessen. Hij heeft een positieve verwachting over het aspergeseizoen. Foto Twan Wiermans

Een jonge Parijzenaar staat oog in oog met een rund die is tentoongesteld op de 47ste Salon de l’agriculture in de Franse hoofdstad. Deze beurs voor de hele agrarische sector in Frankrijk is al de hele week bezig en duurt nog tot komende zondag. De officiële website van de tentoonstelling meldt dat zo’n 2.000 dieren, 17.000 verschillende landbouwproducten en meer dan 3.000 wijnen – het blijft Frankrijk – te zien zijn. Franse politici van alle politieke gezindten hebben de Parijse tentoonstelling deze week al bezocht. Foto ANP

Medewerkers van Akkerbouwbedrijf Bakker Landbouw, in de Groningse plaats Bierum, sorteren peen voor Duitsland. "De export loopt lekker door", zegt Jan Willem Bakker, die het bedrijf in combinatie met zijn vader en oom runt. Er gaat dagelijks zo’n 50 ton peen weg. De opbrengst en kwaliteit van de peen is gemiddeld, vertelt Jan Willem Bakker. "Wij komen geen slechte partijen tegen. Ik denk dat deze grotendeels zijn opgeruimd." De Bakkers telen peen op 130 hectare. De oogst was netto 60 tot 70 ton per hectare. Foto Koos van der Spek

Meesterkok Ton Boer demonstreert hoe je gerechten met vlees zoals biefstuk of gehakt kunt maken. Boer geeft zijn demonstraties deze week op het beroepenevenement Skills Masters in de Ahoy-hallen in Rotterdam. Het opleidingsfonds voor slagers en vleesverwerkende bedrijven, de Sovvb, zorgt op dit evenement dat het slagersvak en de vleessector onder de aandacht worden gebracht bij jongeren die zich oriënteren op de beroepenmarkt. Foto Joep van der Pal

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.