Home

Achtergrond 187 x bekeken 3 reacties

Professionaliseren

De Rabobank heeft voor 2 miljard euro aan risicovolle kredieten uitstaan in de glastuinbouw.

Die bekendmaking geeft de enorme problemen weer van de sector. Dat weinig bedrijven in faillissement geraken, zegt lang niet alles over de pijn op de bedrijven. Een veelvoud van bedrijven is in de verkoop of komt in de verkoop de komende maanden of jaren.

Voor een niet-ingewijdene moet de economische situatie in de glastuinbouw als bijzonder schokkend overkomen. Hoe kan een sector in korte tijd zo in de problemen komen? Wat zegt dat over de professionaliteit? De bank stak dinsdag opnieuw de hand in eigen boezem door te erkennen dat ze te makkelijk en te veel financierde. Ook de overheid en LTO Glaskracht hebben boter op het hoofd, stelt de bank. De verduurzamingsslag in het traject Schoon en zuinig leidde afgelopen jaren tot extra veel nieuwbouw en overproductie.

Normale economische principes leken niet te gelden voor de glastuinbouw. Er waren geen langetermijn visies, geen scenario’s. Risico’s zijn daardoor niet ingezien. Analisten van de Rabo hebben nu alle mogelijke voetangels in kaart gebracht voor 2015. Het komt alleen twee jaar te laat. Die professionaliseringsslag van de bank moet voor telers en afzetorganisaties de aanzet zijn ook die stap te maken in de afzet.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Realist

  Het probleem ontstaat als verschillende organisaties zich met de sector gaan bemoeien. Er worden de meest idiote plannen ontwikkeld. Als gevolg dat de kosten de pan uit reizen. Dit kan zo lang als je de wind in de zijlen hebt. Maar bij tegen wind, of een orcaan zo als nu (crisis), gaat het fout. Het ergste is dan de ondernemers, deze keer de tuinders met hun gezinnen in grote problemen komen. Het gaat met de varkenshouderij het zelfde als men niet onmiddelijk ophoudt met de idiote plannen. Groeien moet, maar op een verantwoorde manier. De wettelijke eisen die er nu liggen voor 2010-2013 en het tempo waarbinnen het moet gebeuren, is dodelijk! Maar schijnbaar interseerd de overheid en zeker de milieu en natuurgoeroes dat niets. De LOG gebieden is net als die grootschalige kassen complexen onverantwoord. Te duur en te weinig ruimte om het bedrijf op een verantwoordelijke manier te kunnen laten groeien. Elk bedrijf moet ruimte hebben om te groeien, dit wordt veel te duur in die gebieden. Hoe ontwikkelingen gaan in de toekomst is bijna niet te voorspellen, dit is nu net het probleem!

 • no-profile-image

  Han

  Piet, je advies komt te laat. Voor mij is nog steeds de vraag; >hoe hebben de voormannen en banken< een eindeloze groei / productie verhoging kunnen adviseren en goedkeuren. We hebben immers allemaal geleerd op de Landbouwschool, dat de vraag naar eten niet groit bij een prijs verlaging. Hoe lang trekken deze dombo's nog aan de touwtjes?? ik weet best dat omzet / export verhoging positeif is voor de schatkist, maar als de producent bij iedere kg. geld moet bij leggen, gaat het fout. Op deze wijze zal de landbouw nooit in staat zijn de financiele crisis op te lossen. Ik kom steeds meer tot de conclusie dat een kostendekkende landbouw de basis onder een gezonde economie.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Doemdenken is voor mij een vreemd woord !!!... Toch ben ik bang dat wij nu in een situatie zijn die moeilijk in te schatten is!!!... Enerzijds de optimisten, die hopen op betere tijden, anderzijds de meelopers die denken zwemmen of verdrinken. Als ondernemer kan ik maar één raad geven; neem niet te veel hooi op je vork!!!... Maar ook dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het!!!... Sterkte allemaal !!!!!.....

Of registreer je om te kunnen reageren.