Home

Achtergrond 300 x bekeken

Productschap vraagt extra exportsteun eiwit Europa

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) heeft de Europese Commissie verzocht om verdere verhoging van de exportsteun voor ei-eiwitten.

Dat blijkt uit een brief van PPE-secretaris Ben Dellaert aan de directeur-generaal.

Dellaert stelt in de brief dat de positie van eierverwerkers erg zwak is. Dat komt doordat de eierprijzen te hoog zijn in verhouding tot de handelsprijzen voor eiwit en eigeel, zeker door een sterke concurrentie op de exportmarkt. Bovendien zijn de verkopen van eiwit niet in verhouding tot de grotere vraag naar eigeel.

De Europese Commissie verhoogde in december 2009 en februari 2010 de restituties ook al, met wat Dellaert 'bescheiden stappen' noemt. Deze verhogingen zijn volgens hem echter niet voldoende. "Ik vraag daarom nogmaals om de exportrestituties voor eiwit te verhogen om zo weer markttoegang in Japan te verkrijgen", schrijft Dellaert. "Betere verkoop van eiwit in derde landen zal de situatie van eierverwerkers in de EU verbeteren en de balans tussen de verkopen van eiwit en eigeel herstellen", aldus Ben Dellaert.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.