Home

Achtergrond 270 x bekeken 5 reacties

Productschap Akkerbouw lijdt 1,58 miljoen euro verlies

Het Productschap Akkerbouw heeft vorig jaar een verlies geleden van 1,58 miljoen euro.

Daardoor zakt het eigen vermogen naar 16,1 miljoen euro. In 2008 boekte het productschap een positief resultaat van 523.900 euro.

Het bestuur van het productschap bespreekt volgende week de jaarrekening over 2009. Secretaris Matthé Elema zegt dat het verlies voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door een project in de bakkerijsector. "Het project is gericht op het terug dringen van de problemen met meelstof. Het project loopt al jaren en vorig jaar hebben we de lasten moeten nemen. Het gaat om ruim 1 miljoen euro."

Het productschap heeft vorig jaar 14,3 miljoen euro aan inkomsten gehad. De uitgaven bedroegen 15,9 miljoen euro. De reserves van 16,1 miljoen euro eind december zijn hoger dan de jaarlasten. Volgens de norm van de Sociaal Economische Raad, dat toezicht houdt op de productschappen, mogen de reserves niet hoger zijn dan de jaarlasten. Elema: "We hebben steeds ontheffing gehad van de SER voor die norm. We werken er aan dat de reserves onder de jaarlasten komen. Het productschap wil geen spaarbank zijn."

Het bestuur had in november vorig jaar al besloten om de heffingen voor 2010 gelijk te houden. Het productschap begroot voor dit jaar een verlies van 3,2 miljoen euro. Daardoor dalen de reserves eind dit jaar naar 13,5 miljoen euro, waardoor het productschap voldoet aan de SER-norm.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Door graanboeren met negatieve saldi heffingen op laten hoesten en vervolgens aan het lonende bakkerijwezen opmaken? Beetje KROM vindt u niet!

 • no-profile-image

  drent

  opheffen die produktschappen, kosten alleen maar geld en je krijgt er niks voor terug.Ik snap niet waarom ik elk jaar weer zoveel moet betalen voor iets waar ik niks aan heb.

 • no-profile-image

  arie noordam

  in 2008 nog een positief saldo, in 2009 een negatief saldo maar dat is grotendeels veroorzaakt door bakkerij stof. laat ik nou zeker weten dat de tarwe voor bakkerij producten voor een heel groot deel uit het buitenland komt, en wij betalen het onderzoek???
  hoe krom kan het zijn.
  in 2010 verwachten onze ambtenaren een verlies van 3,2 miljoen
  hoe kan dat? nog meer bakkerij stof of weer andere onzinnige projecten
  het lijkt werkelijk een gezwel
  afschaffen dus want van een dubbeltje voor de tarwe gaan we geen onzin betalen.

 • no-profile-image

  nn

  Op de wereldmarkt is geen plaats voor een nederlands productschap.

 • no-profile-image

  nn

  ambtenaren in de landbouwsector is gelijk een gezwel. Men komt er nooit meer vanaf en er blijven er maar bij komen. 80% heeft een nutteloos bestaan. De bezem erdoor. Desnoods met geweld.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.