Home

Achtergrond 1094 x bekeken 6 reacties

'Preventie coccidiose kan veel schade voorkomen'

Vleeskuikenhouders doen er goed aan preventieve maatregelen te nemen om een besmetting met coccidiose te voorkomen.

Dat kan veel schade voorkomen, benadrukt mengvoerleverancier Forfarmers in het ledenblad Voertaal. De kosten van een besmetting wordt geschat op 3 tot 7 cent per afgeleverd kuiken en in de winter nemen de problemen. Een besmetting kan onopgemerkt rondwaren en voor slechtere resultaten, zoals een lagere groei, zorgen.

Omdat coccidiose vaak ontstaat op een leeftijd van 21 dagen, met een piek op 28 dagen, adviseert Forfarmers om op die leeftijden onderzoek door de dierenarts te laten doen. Door vleeskuikens tegen coccidiose te vaccineren wordt de weerstand verhoogd en de ziektedruk op het bedrijf verlaagd. Vaccinatie werkt het beste in combinatie met hygiënemaatregelen, zoals het ontvetten en ontsmetten van de stal.

Daarnaast bestaan er middelen die aan het voer toegevoegd kunnen worden om coccidiose te voorkomen. De beste aanpak verschilt volgens Forfarmers per bedrijf.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  student

  Goede preventie voorkomt juist antibioticagebruik!!

 • no-profile-image

  Mark en Lydia

  Dus voor 3 a 7 eurocent per kuiken moeten mensen het risico lopen dat ze sterven omdat er voor hen geen geneesmiddelen meer zijn. Wat erg.

 • no-profile-image

  niek

  Als mark en lydia niet eens weten waar ze wonen.
  De ene keer in uden, de andere keer in putten.
  niet serieus nemen dus.
  Ze weten dus niet waar ze over praten.

 • no-profile-image

  anne

  vaccineren is wat anders dan antibiotica toedienen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Mark en lydia. Vaccinatie stimuleerd de aanmaak van antilichamen tegen bepaalde ziekteverwekkers. Jullie ouders hebben jullie ook gevaccineerd tegen onderandere Polio. Polio is een ernstige mensenziekte. Door te vaccineren kan een lichaam zelf een ziekte aanvechten en word niet ziek. En daardoor is er ook geen antibiotica behandeling nodig.

 • no-profile-image

  Rik

  @mark&lydia. Ik zie het verband tussen een enting en het ontbreken van medicijnen niet zo goed.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.