Home

Achtergrond 189 x bekeken 4 reacties

Positief MER-advies voor Windpark Noordoostpolder

De milieueffecten van het bouwen van het geplande Windpark Noordoostpolder zijn binnen de normen.

Dat schrijft de landelijke commissie voor milieueffectrapportage in Utrecht. Het grootste windmolenpark van Nederland, een initiatief van boeren, is daardoor een flinke stap dichterbij.

Het park bestaat volgens de planning uit 93 molens die in totaal 450 megawatt stroom leveren. Dat is volgens de planologen voldoende energie voor 480.000 huishoudens. Het windpark draagt 20 tot 25 procent bij aan de doelstelling om nog voor 2011 2000 megawatt extra windenergie op land te vergunnen. De overheid draagt circa een miljard euro bij aan subsidie.

De molens komen langs de dijken van de Noordoostpolder, zowel op land (38) als in het IJsselmeer (55). Het IJsselmeer is aangewezen als Natura 2000 gebied, en kent dus een beschermde status. Een klein gedeelte van de molens valt volgens de plannen binnen de gemeente Lemsterland.

Initiatiefnemer is de Koepel Windenergie Noordoostpolder, een groep boeren uit de regio. Niet alle boeren zijn echter voor. Een deel is bang zelf geen windmolens meer te mogen plaatsen op het erf wanneer ergens centraal een windpark komt. Sinds 1998 is het plaatsen van solitaire windmolens verboden. Burgers vrezen voor aantasting van het dorpsgezicht van Urk en het lawaai dat de moderne molens mogelijk gaan produceren.

Aanvaringen van vogels tegen een windmolen kunnen worden voorkomen maar het aantal vogels dat daadwerkelijk zou sterven is volgens de onderzoekers verwaarloosbaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Bestuurders en wetenschappers zijn allang niet meer geloofwaardig. Het niveau van deze mensen is zo verschrikkelijk laag dat de tranen je zowat in de ogen springen. Het ergst is nog dat wij met de gevolgen van al die gektes worden geconfronteerd, terwijl die gekken dikbetaald van onze belastingcenten leven.

 • no-profile-image

  Han

  Dit verhaal doet me denken aan het >super positieve< rapport over CO2 opslag in Barendrecht, geen onvertogen woord, nee Zembla vond de schrijvers van de negatieve passages die niet in de rapporten zaten en een minster die een iet wat >snotterig< keek maar deze passages niet kende de opdracht tot het onderzoek niet ontkende. Wat moet ik nu met de geloofwaardigheid van mijn bestuurders en wetenschappers die dit laten gebeuren???? Heet dit soms >marktwerking

 • no-profile-image

  Han

  Wind energie is in Den Haag IN, dus zal de MER altijd positief worden beoordeeld. We leven nu eenmal in en democratie en dat betekent als je de meeste stemmen hebt verzamelt kun je de bevolking >knechten<, via de door jouw bedachte regels.

 • no-profile-image

  Andre van den Berg

  Voor de boeren een aardige bijverdienste, voor het milieu absolute onzin.

  klik vooral hierop:

  http://www.groenerekenkamer.nl/node/1028

  Overigens: NUL huishoudens gedurende 70% van de tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.