Home

Achtergrond 202 x bekeken

'Politiek ook zwaarder voor gezin politicus'

In de politiek wordt steeds meer op de persoon gespeeld.

Daardoor is het niet alleen zwaarder geworden voor de politicus zelf, maar ook voor zijn of haar gezin. Dat zei staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) zaterdag op Radio1. Ze reageerde op het vertrek om persoonlijke redenen uit de politiek van Wouter Bos en Camiel Eurlings.

Juist als er op de persoon wordt gespeeld, wordt dat gezin aangesproken, aldus de demissionaire bewindsvrouw. "We zijn publiek bezit, dat maakt het een lastiger vak.'' Dat is volgens haar het grote verschil met andere drukke banen, zoals in het bedrijfsleven.

Bijleveld denkt dat de werktijden in de politiek (soms wel honderd uur in de week voor een minister) moeilijk te veranderen zijn. "Het is eigenlijk een baan van zeven keer 24 uur.''

Volgens voormalige minister Eberhard van der Laan had Wouter Bos het 'dramatisch zwaar'. Bos bleef volgens Van der Laan soms thuis voor de deur nog een uur in de auto zitten om stukken te lezen, omdat hij dat niet in de thuissfeer wilde doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.