Home

Achtergrond 160 x bekeken

'Politiek bestel moet op de schop'

De parlementaire democratie in Nederland is dringend toe aan vernieuwing.

Dat vinden de twee oud-politici Marnix van Rij (CDA) en Hans Hoogervorst (VVD), die dinsdag afzonderlijk van elkaar enkele voorstellen hebben gedaan in NRC Handelsblad.

Volgens Van Rij, die van 1999 tot 2001 voorzitter van het CDA was, loopt het politieke bestel op zijn laatste benen. Om te voorkomen dat Nederland een "verlammende fase'' ingaat, waarin het bestel helemaal versplintert, zijn institutionele wijzigingen nodig. Van Rij pleit voor een rechtstreeks gekozen minister-president, een gemengd kiesstelsel met twee stemmen (1 op een persoon, 1 op een partij) en een gekozen burgemeester in de grote steden.

Hoogervorst, oud-minister van Financiën en nu voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), ziet heil in een politiek tweestromenland met maximaal vier of vijf partijen waarin "stabielere coalitievorming'' kan plaatsvinden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.