Home

Achtergrond 372 x bekeken

Over drie maanden helderheid kaasexport Rusland

De Nederlandse zuivelsector zit voorlopig nog een maand of drie in onzekerheid over de export naar Rusland.

Dit blijkt uit mededelingen van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) en het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ).

Als de Russische landbouwinspectie na de nu volop lopende herinspectie bij alle exporterende zuivelbedrijven nog problemen blijft houden, kan de kaasexport in gevaar komen.

Nederland exporteert jaarlijks voor 60 tot 65 miljoen euro aan kaas naar Rusland. Dat betreft vooral volvette, meest merkloze kazen. Daarnaast exporteert Nederland nog wat kleinere hoeveelheden boter, room en weipoeder naar Rusland.

De huidige sancties tegen dertien Nederlandse bedrijven raakt met name de sinds kort opgekomen export van melkpoeder, maar die hoeft er niet door stil te liggen. Tot nu toe zijn alleen de grote poederbedrijven van FrieslandCampina (DMV, Borculo, Kievit) getroffen.

Hoewel potentieel heel vervelend, lijken de exportproblemen van de zuivelsector (nu en eventueel na 1 juli) niet zo ernstig als die van de groente- en fruitsector vijf jaar geleden ondervond. Behalve deze sector ondervond ook de vleessector in het recente verleden problemen met de Russische inspectiediensten.

Nederland is niet het enige land dat de laatste tijd problemen ondervond bij de export naar Rusland. Ook de Deense pluimvee-exporteurs en Duitse, Chinese, Oekraïense en Poolse bedrijven ondervonden in de voorbije tijd hinder door een kritische Russische voedselinspectie.

In sommige gevallen trof de inspectie schadelijke stoffen aan, zo meldt ze. In veel gevallen is het een andere opvatting van controle en inspectie door de Russen die de bedrijven parten speelt. Dat lijkt, afgaande op mededelingen van Nederlandse bedrijven, ook het geval te zijn bij de problemen van de zuivelsector met de Russen.

Of registreer je om te kunnen reageren.