Home

Achtergrond 218 x bekeken 4 reacties

Opwarming aarde mogelijk veel hoger

De temperatuur op aarde kan de komende 50 jaar met meer dan 4 graden stijgen, als de uitstoot van CO2 (koolstofdioxide) niet veel intensiever wordt beperkt dan het plan is.

Tot nu toe gingen klimaatdeskundigen ervan uit dat de opwarming van de aarde maximaal ongeveer 2 graden zou mogen bedragen.

Dat blijkt uit een statistisch model dat hoogleraren econometrie Jan Magnus en Bertrand Melenberg en promovendus Chris Muris hebben gemaakt. De wetenschappers van de Universiteit van Tilburg analyseerden gegevens over zonnestraling van weerstations over de hele wereld van 1959 tot 2002. Zij konden deze gegevens, die in Zürich (ETH, Zwitserland) worden bijgehouden, al voor ze officieel gepubliceerd zijn voor hun onderzoek gebruiken.

Ze stellen vast dat de luchtvervuiling aanzienlijk is afgenomen. Maar daardoor bereikt veel meer straling ongehinderd het aardoppervlak. De temperatuur op aarde stijgt daardoor veel sneller dan tot nu toe op grond van berekeningen van alleen de CO2-uitstoot is aangenomen.

Volgens Magnus, Melenberg en Muris moet de CO2-uitstoot met zeker 50 miljoen ton per jaar extra worden verminderd om opwarming van meer dan 2 graden te voorkomen. Een hogere temperatuurstijging kan desastreuze gevolgen hebben voor mens en milieu door extreme neerslag, zeespiegelstijging en toename van droogte en hitte, zoals onlangs ook is beschreven in het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Complottheorie,om weer een nieuwe belasting in te voeren

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het is me wat. De ene keer ligt er een soort deken, die alle warmte vast houdt, de andere keer is die deken er niet meer en daardoor komt er meer zonnewarmte op aarde. Wanneer is het wel goed?

 • no-profile-image

  Inwoner

  nog meer leugens, geef wouter bos ook een kolom in deze krant en natuurlijk mevrouw kramer die heeft er ook verstand van misschien heeft ze aan dit waardeloze onderzoek ook wel betaald. Nee niet zijzelf maar wij de gehersenspoelde populatie nederlanders de vervangers van de USSR populatie.Wij die alles maar normaal vinden wat zij doen en als ze ieder uur maar op het journaal zeggen dat het normaal is dan vinden wij het ook normaal. Dat zag je ook met die 2 centimeter sneeuw.

 • no-profile-image

  katja

  Tjeetje. Zou de politiek daarom zo druk bezig zijn om rosse buurten te sluiten en straattippelen tegen te gaan?

Of registreer je om te kunnen reageren.