Home

Achtergrond 244 x bekeken 1 reactie

Opstelling Van der Hoeven kortzichtig

Minister Maria van der Hoeven pleitte voor het afschaffen van de SDE-regeling voor duurzame energie. In een open brief aan haar noemt Michel Peek dat onverklaarbaar.

Geachte mevrouw Van der Hoeven,

Met veel belangstelling hebben wij uw opmerkingen gelezen over de afschaffing van subsidies op groene stroom en gas. Met nog meer verbazing lazen wij tevens dat onder meer kernenergie goedkoper en effectiever is volgens u. U spreekt hierbij ook nog over het feit dat duurzame energie moet bijdragen aan economische groei en werkgelegenheid. Er wordt hierbij sterk gekeken naar innovatie.
Inmiddels zijn twee grote energiebedrijven verkocht aan buitenlandse partijen. Zij hebben er geen enkele baat bij innovatie in Nederland te ondersteunen, zij zullen dat liever in hun moederland doen.

Op het terrein van kernenergie stelt Nederland natuurlijk in zijn geheel niets voor. Als wij dus verder willen in deze richting, zal dat ons land heel erg veel geld gaan kosten, naast de vraag of dat zinvol is omdat deze kennis volop aanwezig is bij grote buitenlandse partijen.
Wij hebben als land de boot volledig gemist op het duurzame terrein. In veel gesprekken die wij met landbouwers hebben is het eigenaardig keer op keer te worden geconfronteerd met het feit dat er 5 kilometer verderop in Duitsland windmolens, biogasinstallaties, zonne-energie en houtkachels zo ongeveer overal aanwezig zijn. Inclusief de industrie die hiermee is opgebouwd. China heeft hiervan geleerd en doet inmiddels hetzelfde, net als India; Nederland sluit achteraan aan en wacht. Waarop?

Wij vinden uw opmerking kortzichtig en verbazen ons dat de landbouw – die nota bene op dit terrein vooroploopt en zeer innovatief is – geen enkele mogelijkheid krijgt om ons land sterker te maken. Wij moeten in Nederland voor een Feed Inn Tarief kiezen – zeer succesvol en geïmplementeerd in zo ongeveer ieder land buiten Nederland – voor consumenten of dit verplicht opleggen aan bestaande energiepartijen.

U heeft de afgelopen jaren de SDE sterk verdedigd, en dat u hiervan nu zo afstand neemt, is voor ons onverklaarbaar.

Michel Peek, directeur Horizon Energy/ Sunfarmers, Rotterdam

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Huib Rijk

    In de brief van v.d. Hoeven in de Volkskrant stond een belangrijke veelzeggende zin. Als subsidies zodanig zijn dat ze structureel worden krijg je luie ondernemers. Niet zomaar een zin, maar een van de gevleugelde uitspraken vanuit de neoliberale marktvisie. Ruud Huirne gebruikte hem ook in het interview op AGDFoodlog. Ondernemers moeten voortdurend achter hun broek worden gezeten zodat ze zich optimaal blijven inzetten is de gedachte. Pas onder moeilijke omstandigheden komen de ware ondernemrs bovendrijven, bedoelen ze. Dat het juist andersom is, dat ondernemerssschap juist verminderd als de risico's groot en onoverzichtelijk worden is een gedachte die bij hen niet bovenkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.