Home

Achtergrond 323 x bekeken 4 reacties

Opnieuw ophokplicht in Drenthe

Het Productschap Pluimvee en Eieren stelt opnieuw een ophokplicht in voor het gebied rondom een pluimveebedrijf met uitloop in Hooghalen.

Het bedrijf blijkt opnieuw besmet met de bacterie Salmonella Gallinarum. Het bedrijf bleek ook in december besmet. Naar aanleiding daarvan stelde het PPE een ophokplicht in voor een gebied met een straal van drie kilometer rond het bedrijf. Die ophokplicht liep juist eind vorige week af.

Het betreffende bedrijf had na een grondige reiniging en ontsmetting op 18 januari een nieuwe koppel jonge hennen opgezet. Deze dieren zijn in de opfokperiode gevaccineerd tegen de bacterie. Ze bleken begin deze week toch opnieuw besmet te zijn met de bacterie.

De ophokplicht wordt ingesteld op basis van de Verordening bestrijding infectieuze coryza en Salmonella gallinarum bij pluimvee. Het besluit geldt voor het zelfde gebied als waar eerder een ophokplicht gold. Volgens sectorcoördinator Henk Hulsbergen van het productschap zijn er in dat gebied één biologisch bedrijf, een bedrijf met uitloophennen, twee bedrijven met scharrelhennen en een bedrijf met vleeskuikens gevestigd. De ophokplicht geldt juridisch niet voor het biologische bedrijf. Hulsbergen verwacht echter dat gezien de risico’s die een eventuele besmetting met zich meebrengt dit bedrijf wel eieren voor zijn geld zal kiezen.

Het besluit om een ophokplicht in te stellen wordt uiterlijk volgende week gepubliceerd en gaat dan onmiddellijk in. Hulsbergen verwacht echter dat gezien de ernst van de situatie en de risico’s voor de bedrijven dat de betreffende pluimveehouders hun dieren nu al binnen houden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stefan

  Het is toch van de zotte dat die uitloop bedrijven het weer voor elkaar hebben.Heel de sector gaat hier weer een keer het gelach voor betalen.Hopelijk krijgen de hogere heren een keer verstand en wordt het in NL verboden om bedrijfsmatig gehouden pluimvee niet meer buiten te houden.

 • no-profile-image

  Annegien

  @Stefan en Pannekoek
  Waarom blijven jullie ook niet voortaan gewoon lekker binnen? Lijkt me veel gezonder. Kleine kans dat je dan nog de griep krijgt of verkouden wordt door besmetting. Of vinden jullie het ook fijn om af en toe te benen te strekken en van het zonnetje te genieten? De dieren in ieder geval wel. Gun ze ook wat plezier in hun korte leven!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo is het Stefan. geef de biologische- en vrijloopbedrijven maar weer de schuld. Want die sector is immers toch al de gebeten hond omdat hun kwaliteitsproducten de hele kooihouderij hebben terugefloten naar waar die thuishoort! Trouwens: als productschappen in tijden van demissionair bestuur zich als autonome macht gaan gedragen en ophokgeboden gaan uitvaardigen, dan is de totalitaire dictatuur een feit! Een ophokverzoek zou kunnen, een ophokplicht lijkt mij strijdig met de wetgeving.

 • no-profile-image

  pannenkoek

  ok. stefan, ben jij zelf een pluimveehouder met vrije uitloop? ik wel.
  de consument wil toch de kippen buiten zien? Niet wetend dat deze dan veel meer kans hebben op ziekten??

Of registreer je om te kunnen reageren.