Home

Achtergrond 346 x bekeken 4 reacties

Onwerkbare driftmaatregelen leiden tot aanpassing beoordeling

Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) heeft de driftmaatregelen in veldgewassen versoepeld.

De aanpassing van de beoordelingsmethode betekent dat voor een aantal bestrijdingsmiddelen geen rigoureuze driftbeperkende maatregelen hoeven worden toegepast.

Probleem was dat onkruid of ongewenste opslag in het veld aangetast móeten worden, maar buiten het veld geen last mogen hebben van het middel. De regel had tot gevolg dat of teeltvrije zones moesten worden ingesteld of aanpassingen moesten worden gedaan op de spuitmachines, die praktisch niet uitvoerbaar waren.

Volgens LTO Nederland waren de voorschriften onuitvoerbaar. Dat was ook reden om de kwestie bij het landbouwministerie aan te kaarten.

Het CTGB heeft de beoordelingsmethode nu zo aangepast dat gerekend wordt met risico’s op een zone van ongeveer een meter vanaf de perceelsrand. Die perceelsrand ligt een meter vanaf het hart vanaf de laatste gewasrij.

De maatregel heeft betrekking op de middelen Agrichem Ethofumesaat Flowable, Agrichem Ethofumesaat (2), Oblix 200 EC, Brabant Chloor IPC vl., Brabant Linuron Flowable, Stomp 400 SC, Certis Chloor IPC 40% vloeibaar, Capri Twin, Afalon, Duplosan MCPP 9531N. Axial en Elumis.

Voor een aantal van deze middelen is inmiddels de toelating aangepast.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Dan zijn de akkerranden toch voldoende om het driftprobleem op te lossen en een veel betere investering dan alle driftbeperknde maatregelen

 • no-profile-image

  hans marktwerking

  Het wordt steeds duidelijker hoe het komt dat de landbouwgewassen thans worden verpest/vergiftigd en bewerkt met een keur aan gewas bestrijdingsmiddelen nota bene onder de vlag van EFSA. Om nog te zwijgen over de transgene Frankenstein gewassen door het Duitse Bayer,of Amerikaanse Mansanto die op de consumptie markt wordt gedumpt, met hun miljarden winsten en zaden monopolie.

 • no-profile-image

  hans marktwerking

  Beste heer gangbaar en duurzaam. U heeft zich waarschijnlijk nooit verdiept in de werking van chemische bestrijdingsmiddelen in en op voedingsgewassen en het stapelings effect in het menselijk organisme. Als je er genoeg van eet kom je er vroeg of laat hopelijk (niet) achter op de afdeling oncologie. Of dacht u dat een maaltijd met resten: Brabant Chloor IPC, A.falon, Axial en Elumis, Certis Chloor IPC 40% vloeibaar,Capri Twin , Stop 400 sc et cetera gezond zijn!!! Hier is de Wereld bevolking zeker niet mee gediend. Het Wereld voedsel vraagstuk heeft met geheel andere zaken te maken. Onder andere het verdeel vraagstuk en een eerlijke Wereld handel. En verdeling van rijkdom etc. Zeker geen grote monopolisten, (en hun zaden monopolie) Monsanto (Lab.Gewassen) en Bayer dan gaat de Wereld (maar zeker de mens) op termijn echt (om uw worden te gebruiken) duurzaam ten onder.

 • no-profile-image

  gangbaar

  he hans, jij schiet een beetje te ver door. ik zie het toch anders; om in de toekomst de wereldbevolking te voorzien van voedsel is er een produktieve en duurzame landbouw nodig. de landbouw die wij in nederland nastreven komt een heel eind in de richting, er blijven hiervoor echter wel chemische middelen nodig maar mits dit op de juiste manier gebeurd is er niets aan de hand. minimale milieuaantasting zal er blijven, maar dit geldt voor elke bedrijvigheid. Goed dat we een organisatie hebben die de situatie in de gaten houdt en zonodig bijstuurt om de situatie werkbaar te houden en toch het milieu niet uit het oog te verliezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.