Home

Achtergrond 321 x bekeken

Onkruidonderdrukker niet snel genoeg

De ervaringen met compost als onkruidonderdrukker zijn positief, maar vanwege de hoge kosten en te geringe capaciteit wordt het nu geen succes.

Dat zijn de bevindingen van DLV Plant, PPO-agv en biologisch teler Anton van Vilsteren in het demoproject Een schone start.

Het project is uitgevoerd in opdracht van Stichting ter Bevordering van de Agrarische Bedrijfs- en Gebiedsontwikkeling (BABG) en met subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Europese Unie.

In verschillende hoofdzakelijk fijnzadige gewassen in de biologische landbouw is bij het zaaien compost toegediend op het gewas. Dit laagje compost onderdrukt het onkruid. De ontwikkeling van onkruiden in de rij is bij fijnzadige gewassen, zoals peen en ui een groot probleem.

Het project laat zien dat er voor deze nieuwe techniek en toepassing zeker mogelijkheden lijken te zijn, maar dat verdere implementatie in de praktijk nog moeizaam is. De capaciteit van de machine ligt nog laag in vergelijking met een standaard zaaimachine voor groente. Ook is de werking afhankelijk van een aantal lastig te sturen factoren, zoals de kwaliteit van de compost, het weer en de grondsoort.

Bij de gewassen ui en peen is er duidelijk een betere kieming en opkomst te zien door het gebruik van compost.

"De techniek is goed, maar de machine maakt te weinig hectares in een uur", zegt Jacob Dogterom, project- en accountmanager bij DLV Plant. "Dus kan het nog niet uit. Het aantal geschikte zaaidagen is vaak gering. We hebben hier op dit moment geen oplossing voor. Het zou mooi zijn als die er wel komt, zodat we verder kunnen met dit project. We willen graag weten welk perspectief de techniek biedt voor de gangbare landbouw."

Van Vilsteren, die ondanks de vele belangstelling de enige teler is die compost als onkruidonderdrukker gebruikt, gaat door met de ontwikkeling van de machine in techniek.

Of registreer je om te kunnen reageren.