Home

Achtergrond 101 x bekeken

Onderzoek duidt op gezond effect rauwe groente

Onderzoek van Wageningen UR wijst op een relatie tussen het eten van rauwe groente en fruit en de kans op beroertes.

Waar in een langjarig onderzoek bij mensen die veel rauwe producten aten minder beroertes voorkwamen, is die relatie bij gekookte groente en bewerkt fruit niet gevonden.

Wageningen UR deed het onderzoek tussen 1993 en 1997 met ruim 20.000 mannen en vrouwen. De resultaten worden vandaag gepresenteerd op een congres van de American Heart Association.

Volgens het Voedingscentrum is in het voedingsadvies over de consumptie van groente en fruit geen onderscheid tussen rauwe en gekookte groente. "We zeggen wel dat het makkelijker is twee ons gekookte groente te eten."

Het Voedingscentrum houdt zich bij het advies aan de normen van de Gezondheidsraad. Die maken ook geen onderscheid tussen gekookte en rauwe groente.

De relatie tussen groente en fruit en hart- en vaatziekten zijn niet nieuw, stelt het Voedingscentrum.

De kans op beroerte is 36 procent kleiner bij personen die veel onbewerkte producten aten dan bij mensen die veel gekookte groente aten. Het onderzoek is gefinancierd door de sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.