Home

Achtergrond 456 x bekeken

Noord-Hollandse zuurkoolfabriek: modern ouderwets

In essentie is de productie van zuurkool niet veranderd. Toch lijkt de zuurkoolfabriek van G. Kramer en Zonen in het Noord-Hollandse Zuid-Scharwoude in niets meer op het bedrijf dat 120 jaar geleden begon.

De productie van zuurkool is in hoge mate gemechaniseerd. De witte kool wordt machinaal van de buitenste bladen ontdaan, geboord en gesneden. En het eindproduct wordt niet langer in houten vaten verpakt, maar in plastic fusts of in vacuüm (halve) pondsverpakkingen voor de consument. De zure smaak ontstaat doordat in het vergistingsproces suikers en zetmeel worden omgezet in melkzuur. Dat proces neemt drie tot acht weken in beslag. Kramer levert zuurkool in consumentenverpakkingen vanaf 250 gram tot industrieverpakkingen tot 180 kilo. Foto Wick Natzijl

Plantion heeft vandaag met de eerste klokveiling de nieuwe marktplaats in Ede in bedrijf genomen. Ondanks de oefenveilingen traden toch nog twee kleine technische storingen op, maar die waren snel verholpen. Het nieuwe gebouw is gevestigd bij het kruispunt van de snelwegen A12 en A30. Bij de bouw is uitgegaan van de nieuwste toepassingen waardoor de CO2-uitstoot ten opzichte van de twee oude gebouwen is teruggebracht met 64 procent tot zo’n 2.000 ton kooldioxide per jaar. Foto Sjef Prins

Terwijl het publiek keek naar het voorbrengen van het vee op de elfde Groninger Rundvee Show, betuigden de 9-jarige John Bouwers en zijn kalf Vertjes Stip elkaar in een hoekje aanhankelijkheid. Gewoon meedoen was ook leuk. Ruim 1.100 bezoekers kwamen afgelopen zaterdag af op de show. De vakmensen kwamen voor de echte kampioenskoeien, de andere bezoekers vooral voor de sfeer en het voorbrengen door met name de jonge deelnemers. Dagkampioen werd Koepon Storm Klaske 7 van Koepon uit Feerwerd. Foto Jan Bouwman

Medewerkers van Broer in het Noord-Hollandse Andijk controleren eerstejaars plantuien op kwaliteit. De eerstejaars plantuien worden in drie maten gesorteerd, zegt directeur Siem Beers. "De vraag naar eerstejaars plantuien stijgt door de goede prijzen van consumptieuien. Telers van plantuien hopen in de vroege zomer te profiteren van een gebrek aan zaaiuien. We leveren eerstejaars plantuien tot half april. Ongeveer 90 procent van onze productie gaat naar meer dan veertig landen in hoofdzakelijk Europa." Foto Wick Natzijl

Stakende vakbondsleden warmen zich rond een vuurtje net buiten het fabrieksterrein van Kraft Foods in het Belgische Halle. Vanochtend blokkeerden de actievoerders de ingang. Ze eisten overleg met de Europese directie van het Amerikaanse voedingsconcern. De onderneming wil bepaalde productielijnen van Kraft Foods in Halle en van koekjesfabrikant LU (een merk van Kraft) in Herentals naar Mechelen verplaatsen. Er wordt gevreesd dat tientallen personeelsleden hun baan zullen verliezen. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.