Home

Achtergrond 491 x bekeken 10 reacties

Nigeriaanse boerenlobby bedreigt FrieslandCampina

Een lobby vanuit de Nigeriaanse provincie dringt aan op een importstop voor zuivel.

Dit kan grote problemen opleveren voor FrieslandCampina.

Dit melden Nigeriaanse media. Het probleem is dat een groep blanke boeren die zijn verdreven uit Zimbabwe, in de deelstaat Kwara kampen met grote opstartproblemen. Die zijn verergerd doordat een groep banken hen het mes op de keel zet. Hun enige kans om te overleven zou een importstop voor zuivel zijn, waardoor zij de kans krijgen zich voorspoedig te ontwikkelen en Nigeria op termijn zelfvoorzienend te maken.

Een tegenlobby van zuivelimporterende bedrijven zet nu alle zeilen bij om het gevaar af te wenden. Lastig is dat de gouverneur van Kwara voorzitter is van de presidentiële commissie voor douanetarieven. Nigeria is een zeer winstgevende markt voor FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rob

  waarom is iedereen nu zo verbaasd over dit feit, dit is de liberalisering van de markt. Indien VS ons goedkope melk kan leveren aan de AH zullen de boeren hier ook extra financiele klappen krijgen. De RFC heeft een goede markt opgebouwd in veel landen buiten Europa, dit heet een winstgevende onderneming, net als veel andere ondernemingen op de wereld willen zij ook goede afzet creeren. Nigeriaanse boeren kunnen dit ook als ze willen!?

 • no-profile-image

  Wim

  Hans, wat schiet je toch uit je slof. Jij weet toch ook dat de FC veehouders reeds lang geleden de macht uit de handen hebben laten glippen. Als kritisch lid word je vakkundig de mond gesnoerd op de ledenvergaderingen door de leden van ons hoofdbestuur. De (aspirant)bestuursleden ontvangen een opleiding binnen FC waardoor ze op het gewenste spoor worden gebracht. Welkom in de cooperatieve bestuurstop en directie van NL. Men houdt hier elkaar de hand boven het hoofd. Stuurt de politiek in de door hen gewenste richting. FC is onderdeel van die voedselimperia waar Jan Douwe van de Ploeg het over heeft in een iets recenter artikel van vandaag op deze site. De levensmiddelen industrie kan zijn gang gaan omdat wij als melkveehouders onderling zo verdeeld zijn. Wanneer onze neuzen allemaal dezelfde kant op staan zijn wij in staat om aan deze ongelijke strijd voor melkveehouders in ontwikkelingslanden en in ons eigen land wat te doen. Ik ben bang dat het zover nooit zal komen.

 • no-profile-image

  Han

  @Hans&Bert. De export vanuit Nederland tegen prijzen onder kostprijs heet >vrije wereld handel< en moet de ex kolonieen financieel sterker maken en de honger de wereld uit helpen. Ik zie hier maar één probleem dat wordt opgelost >de winst van de handelaar< en misschien een extra verhoging van de statistieken van CBS. De boeren worden er nog in Nederland nog in Kenia beter van en de honger gaat echt niet sneller de wereld uit. Ik ben dan ook van mening dat we eindelijk eens een systeem moeten invoeren waarbij de boer de kostprijs voor zijn producten krijgt. Is de kans groot dat onze collega's in Kenia eindelijk eens hun kans krijgen.

 • no-profile-image

  Hans

  Waarom stelt een minister Cramer allerlei duurzaamheidscriteria op, als het gaat om de import van duurzame biomassa, en stelt minister van der Hoeven geen enkele duurzaamheids criteria op als het gaat om export van voedsel???Hoe hypocriet wil NL eigenlijk zijn???

 • no-profile-image

  geen boer

  Mensen mensen, Nigeria heeft heel veel problemen maar geen hongersnood en het kan ook niet als arm gekwalificeerd worden. Diverse gouverneurs wilden en willen de eigen agrarische productie stimuleren. De praktijk heeft geleerd dat dit niet meevalt, ondanks de op veel plekken best vruchtbare grond. Dit is voornamelijk te wijten aan gebrek aan knowhow en zorgeloze Afrikaanse mentaliteit. Dit weet men stiekem zelf ook wel en hierom zijn die kolonies blanke Rhodesiers toegelaten op kosteloze leasegronden. Op zich best een goed idee. Deze zijn nu kennelijk aan het lobbyen bij ‘hun’ gouverneur, wat heel gebruikelijk is.
  Ik denk niet dat FC het in z’n broek doet, die paar kolonies hebben de 150 miljoen Nigerianen niet één-twee-drie van voldoende voedsel voorzien hoor. Beetje storm in glas water dit hele verhaal, overigens wel grappig te zien dat eenieder vooral wereldverbeteraar is wanneer het in z’n straatje past. Nu even off-topic met excuses daarvoor; Hans ik had het al eens eerder gevraagd, ik las ergens dat in Brazilië een minimum consumenten-prijs voor melk door de overheid vastgesteld wordt, is dat zo? Zo ja, werkt het?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  De gemoederen zijn verhit, begrijpelijk. Ik vind ook dat FC melkpoeder de markt niet moet verpesten voor de Nigeriaanse boeren!!!... Leven en laten leven is mijn devies. Co-operatie's hebben ook sociale plichten, daar mogen zij gerust ernstig over nadenken!!!!!.....

 • no-profile-image

  Bert

  Het mag zeker niet zo zijn dat Europa de melkvee houderij in de ontwikkelings landen waar elk jaar miljarden heen gaan van uit Europa om te helpen. HE`M helpen! dat die op een andere manier door het zelfde Europa weer tegen gewerkt word en boertjes nek om gedraaid word.
  Ik wil wel eens zien wat hier gaat gebeuren als Kazakhstan bij WTO is.Dan gaat hier de hele boeren bevolking naar de knoppen.
  Bert

 • no-profile-image

  Hans

  Rob, of je bent niet wijs, of je hebt een tropisch hardhouten plank voor de kop.
  http://tinyurl.com/yesyxa5 op deze url kun je zien wat de invoerrechten zijn van melkpoeder uit Nigeria en wat de uitvoerrestituties zijn van EU melkpoeder naar Nigeria. "Lastig is dat de gouverneur van Kwara voorzitter is van de presidentiële commissie voor douanetarieven". Je kunt er zeker van zijn dat er een smak geld onder de tafel doorgaat, naar de gouverneur, als FC melkpoeder mag blijven leveren. De Nl melkveehouder geniet al vele malen meer subsidie dan welke ander sector dan ook, produceren te veel, en daardoor een slechte prijs, genieten dan van de exportrestituties, hebben hun markt beschermd voor import van buitenaf,ook vanuit een arm land als Nigeria, en zorgen er tenslotte ook nog is een keer voor dat in Nigeria de plaatselijke melkveehouderij nooit van de grond komt. En dan zegt Rob: "Nigeriaanse boeren kunnen dit ook als ze willen!?"
  Hoe ver kan een mens zinken?????

 • no-profile-image

  Hans

  Kijk NL boeren, dat is nou jullie geweldige coöperatie. Ze heeft jullie het mes op de strot gezet om je melkprijs/kostprijs te verlagen, en aan de andere kant v.d. wereld zorgt ze er ook nog is voor, dat in een land als Nigeria de melkveehouderij niet van de grond komt, zodat het land nooit een keer zelfvoorzienend wordt. Als er daar straks weer mensen v de honger dood gaan, moet dat wel op het NL boeren conto geschreven worden, jullie zijn tenslotte de eigenaren. Zuip je melk toch zelf op. Laf gewoon, doe zoiets is met een land als Brasil, is kijken wie het het langst volhoud!!!

 • no-profile-image

  kani Baal

  Hans Hans.We hebben hier toch onze VOC mentaliteit!!! Met het CDA voorop........

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.