Home

Achtergrond 196 x bekeken

Nederlandse voedingsconcerns willen duurzame cacao

De belangrijkste spelers uit de Nederlandse cacaosector streven naar volledig duurzame cacaoconsumptie in 2025.

In 2015 al moet de helft van de in Nederland verwerkte cacao op milieu- en mensvriendelijke wijze zijn geproduceerd. Dat stellen de bedrijven in een intentieverklaring die ook is ondertekend door demissionair minister van landbouw Gerda Verburg.

Onder de ondertekenaars zijn grote internationale spelers zoals Unilever en Mars, maar ook lokale grootheden zoals Hema, Jamin, V&D en de vereniging voor bakkerijen en zoetwaren. De stap, en dan met name het succesvol komen tot concrete doelstellingen, wordt gezien als een belangrijk precedent. Er wordt op andere plaatsen in een rondetafel setting ook overleg gepleegd over de verduurzaming van de soja- en palmolieketen.

De intentieverklaring is betekenisvol: circa 25 procent van de verwerking van cacao vindt plaats in de Zaanstreek, en Amsterdam geldt als de grootste haven ter wereld voor de overslag van cacao. De omzet in Nederland: 2,5 miljard euro. Hoewel van oudher een Midden-Amerikaans product wordt cacao sinds de koloniale tijd met name in arme landen bezuiden de Sahara geteeld. Ivoorkust geldt bijvoorbeeld als grote producent, als ook Ghana en Congo.

Of registreer je om te kunnen reageren.