Home

Achtergrond 162 x bekeken

Navigatie moet vrachtwagens om dorpen leiden

In Drenthe is vrijdag een proef van start gegaan met een navigatiesysteem dat speciaal is ontworpen voor vrachtwagens.

Het systeem moet ervoor zorgen dat de voertuigen om de dorpscentra worden geleid in plaats van er dwars doorheen. Volgens de initiatiefnemers, waaronder Transport en Logistiek Nederland, houden bestaande navigatiesystemen nog onvoldoende rekening met de specifieke kenmerken van vrachtauto's. "Hierdoor komt het regelmatig voor dat vrachtwagens door straten worden geleid waar ze gezien hun afmetingen of gewicht niet passen'', stellen zij.

Uniek aan de proef is dat alle Drentse wegbeheerders de wegen die niet geschikt zijn voor vrachtwagens, hebben ingevoerd in het systeem. "Ook wegwerkzaamheden en actuele lokale omstandigheden worden meegenomen in het routeadvies dat het systeem geeft'', aldus CROW, een kennisplatform voor infrastructuur en vervoer.

Tijdens de proef rijden ongeveer honderd vrachtwagens twee maanden rond met het nieuwe navigatiesysteem. Bij succes wordt het systeem landelijk ingevoerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.