Home

Achtergrond 2157 x bekeken

Na mestinjecteur kan kunstmeststrooier het land op

Melkveehouder Klaas Klijnstra uit het Friese Scharsterbrug is begonnen met het strooien van kunstmest.

Vandaag was hij eerst op een perceel van 10 hectare, zo’n 12 kilometer verderop in de buurt van Lemmer. Daarna bracht hij een nutriëntenvoorraad aan op de overige 25 hectare achter de boerderij. Zoon Gerben Klijnstra heeft net de laatste koeienmest uit de stallen geïnjecteerd. De kelders zijn weer leeg. "En nu is de kunstmest aan de beurt", zegt veehouder Klijnstra. Foto Alex de Haan

Medewerker Patrick Rakers van akkerbouw- en loonbedrijf Sandee vult de injecteur met mest uit een foliebassin. "We moeten zoeken naar percelen die droog genoeg zijn om mest te kunnen uitrijden", zegt eigenaar Adriaan Sandee. "We lopen twee tot drie weken achter. Ook deze week hebben we al 12 millimeter regen gehad." Hij haalt de varkens- en rundermest uit Brabant en de Achterhoek. Sandee teelt jaarlijks op 400 tot 500 hectare zetmeelaardaardappelen, cichorei, bieten, tarwe en gerst. Foto Koos van der Spek

Akkerbouwer Anselm Claassen ploegt een perceel waar kippenmest op is uitgereden. De Groninger maakt het land, waar vorig seizoen nog aardappelen groeiden, klaar voor de suikerbietenteelt. "Omdat de bieten nu op lichte grond komen, kan ik kippenmest inzetten. Dat scheelt in de aanvoer van stikstof. Suikerbieten staan toch wat langer dan andere gewassen en we gaan natuurlijk voor een topopbrengst", legt Claassens enthousiast uit. Het perceel dat hij ploegt is 4 hectare groot. Hij teelt in totaal 20 hectare bieten en wil graag zaaien. "We willen elke keer wel beginnen, maar de grond is nog niet droog genoeg. Het weer is te onstabiel. Het liefst zaaien we voor half april." Foto Jan Bouwman

Abel Rolfers uit het Drentse Valthermond ploegt maisland om. Hij wil het land straks inpoten met zetmeelaardappelen. "We hebben dit jaar 230 hectare zetmeelaardappelen", zegt Rolfers, die samen met zijn vader het akkerbouwbedrijf in maatschap heeft. Hoewel een deel van het land nog te nat is om te bewerken, maakt Rolgers toch maar een begin. "Je moet het werk toch aan de kant hebben. En op de meeste plekken kunnen we wel komen." Rolfers teelt behalve zetmeelaardappelen ook bieten en graan. Foto Ruben Meijerink

Aspergeteler Jan Peeters uit het Limburgse Maasbree schept houtpellets in de houtstookketel die zijn aspergebedden verwarmt. De teler kan de oogst van de asperges zo met vier weken vervroegen en mooie primeurprijzen realiseren. Momenteel brengt een kilo asperges ruim 10 euro per kilo op. Deze houtstookketel is de enige mobiele ketel in Nederland. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.