Home

Achtergrond 497 x bekeken 21 reacties

Na dip hogere melkprijs

Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar trekt de vraag naar melk en daarmee ook de melkprijs weer aan tot in het vierde kwartaal van 2010, verwacht FrieslandCampina.

Eerst kan het echter nog even iets slechter gaan.

In de eerste drie, vier maanden van 2010 heeft de markt volgens het bedrijf last van vraaguitval. Dat komt niet zozeer doordat de prijzen voor zuivelgrondstoffen veel te hoog zijn, maar doordat veel grote inkopers zich al ruim hebben voorzien van voorraden. Die raken echter op, waarna de vraag zal aantrekken, verwacht directeur Cees ’t Hart van FrieslandCampina.

Bedrijven en ook landen vragen al weer meer zuivel. Rusland en China zijn al weer stevig op de markt, terwijl ook Algerije een grote tender heeft uitstaan.

In het derde kwartaal is een verdere verbetering van de vraag naar zuivel en van de economische groei te verwachten.
Een onzekere factor is het herstel van de zuivelproductie in de Verenigde Staten.

In het vierde kwartaal zal er nog meer vraag zijn naar zuivel. Vooral in de aanloop naar de kerst, maar dan zijn ook Australië en Nieuw-Zeeland weer op de markt en zullen de melkprijzen stabiliseren of zelfs licht dalen.

FrieslandCampina voorziet dat eind 2010 een melkprijs wordt ­betaald van € 29,50 per 100 kilo, nadat die vijf tot zes maanden daar boven heeft gelegen. Daarbij is de bandbreedte naar beide kanten wel zo’n 3 cent, van 27 tot 33 cent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Demeter

  Ja, als de melkprijs stijgt kunnen we weer wat meer voor het land betalen, grotere stallen bouwen etc.
  Dan kunnen we nog goedkoper produceren en kan de melkprijs nog wat meer....
  Ieder voordeel heb zijn nadeel.

 • no-profile-image

  Han

  @Demeter. Kun je me even voorrekenen dat je goedkpper kunt produceren als je land, koeien etc. bijkoopt. En wel reeel graag de berekening 3 cijfers achter de komma en per liter of per werkuur.

 • no-profile-image

  engel

  Campina leden hebben de besluiten maar te pikken altijd al maar wordt steeds duidelijker nadat Friesland erbij gekomen is, of kwam campina bij friesland.

  Grotere melkfabrieken des te meer de melkveehouders knechten zijn.
  Vroeger kon je bij campina als lid wel wat lenen om een melktank te financieren nu mogen de boertjes alleen maar de Groot winstmakers blijven financieren, de boeren mee laten delen in de winst, daar zien de grote melkfabrieken vanaf.

  Evenals de rest van de besluitmakers in nederland Wij hebben beslist wat vinden jullie daarvan. Je mening telt niet maar je mag nog wel wat zeggen, monddood nog net niet. Maar ga je dood als boer ruimt het ledenbestand op, medezeggenschap aan mijn strontlaars.

 • no-profile-image

  boerke

  Kijk, in Nijkerk is er in ieder geval 1 goed uitgeslapen. Nu de overige 16999 nog (of zoiets)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  ja dat zij coberco 20 jaar geleden ook al nu word het beter . ff zij ook even wachten het word beter . nu friesland campina zegt even wachten het word beter . nou het word nooit wat daar ze hebben een topwinst de boer beurt te weinig en als ze een nog hogere winst hebben dan kopen ze wel weer iets op ergens in de wereld het moet weer kleinschaliger zoals cono enz (doc niet te groot)

 • no-profile-image

  Paashaas

  En Sinterklaas en de Kerstman bestaan ook echt.

 • no-profile-image

  boerke

  zo te zien aan de reakties hieronder worden de boerkes weer blij als ze voorgehouden wordt, dat vanaf het 2e kwartaal de melkprijs beter kan worden.
  Ze hebben nog niks, nee de melkprijs gaat eerst misschien nog wat omlaag, en blij zijn ze weer. Je moet ze gewoon wat beloven, dan zijn ze weer lief. Net als kinderen. Boerkes, dit is gewoon een lulverhaal om te rechtvaardigen dat die enorme winst van rfc in het concern zelf blijft en niet op jullie bankrekening. Flikker toch op

 • no-profile-image

  een boer

  wat een kip he! iedereen snapt dat er na een dip ALTIJD een hogere prijs komt. wat hebben we toch een verstandige leider!

 • no-profile-image

  Cas

  Het zou goed zijn dat de melkprijs een tijdje rond de 40 cent blijft schommelen. Dan hebben we tenminste weer de financiële ruimte om moderne stallen voor de koeien te bouwen die voldoen aan de beste welzijnseisen. De stal is dan opgesierd met mooie beplanting daarom heen. Dat is goed voor de koe, de samenleving, de boer en de toekomst van de agrarische sector.

 • no-profile-image

  de boer

  ja ja ja een rijke cooperatie en arme boeren

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Dus 30 cent!!!... Nou ja daar kan ik mee leven.

 • no-profile-image

  arend Otten

  53 euro cent per kg melk op www.milkmarketingplan.com voorwaarden zonder bandbreedte

 • no-profile-image

  tsss

  Was er een dip dan ??

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Geacht Boerke, uw reactie is realistisch denk ik. Mijn eerste reactie was een schot voor de boeg. Eerlijk gezegd om melkveehouders wakker te houden!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Arend jonge waar blijf je dan met de vrachtauto, de tank is vol! Droom lekker verder.........

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Arend jonge, waar blijf je nu de tank is vol!!

 • no-profile-image

  wim

  Friesland/Campina is toch geen trendzetter op de markt, wat zeuren ze dan over opleving van de prijs in verdere kwartalen, ze betalen alleen een gemiddelde van andere zuivelaars in landen om ons heen en betalen dan een schijtbeetje aan prestatietoeslag, moet je nu ook je mond houden m/b/t voorspellingen over wel dan niet oplopen van de melkprijs, je loopt gewoon achter de zuivelkudde aan. Geen respect waart zo'n onderneming!! Ze moesten boven het gemiddelde betalen, dan trek je het eerst de prijs van het gemiddelde naar boven!!

 • no-profile-image

  boerke

  Ja, het zou goed zijn als de melkprijs eens even op 40 eurocent zou staan. Dan kunnen we inderdaad de buffer opbouwen die ons overal wordt voorgehouden. Maar weet je, met een goede melkprijs bereik je, dat de landbouwmechanisatiebedrijven weer even een enorme impuls krijgen. Dat er dus weer wachttijden onstaan voor nieuwe traktoren enz.. Als je begrijpt wat ik bedoel. De boerkes zouden samen moeten optrekken om de direktie van RFC te bewegen een groter van de enorme winst op hun bankrekening te laten bijschrijven. Maar ach, dit alles is een utopie.

 • no-profile-image

  Han

  Dit verhaal geeft de boer weer moed en hij melkt er weer flink op los. En denkt dat de collega's elders op de wereld gewoon pas op de plaats bijven maken, zij lezen per slot geen FC artikelen en weten dan ook niet wij weten. Beter beide benen op de grond en de productie iets knijpen , maar dan wel allemaal. Komen vraag en aanbod eerder bij elkaar met een prijs die hopelijk boven de kostprijs uit komt. Nu ligt hij zo FC hoopt nog onder de kostprijs.

 • no-profile-image

  J M van de Graaf

  Er is een spreekwoord :,veel beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven.Maar met shaggerijnen is ook nog niemand verder gekomen dus gewoon doormelken en het komt goed! denk ik maar.

 • no-profile-image

  vraagt zich

  je hoeft toch niet persee aan frieslandcampina te leveren?

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.