Home

Achtergrond 363 x bekeken 10 reacties

NMV: koe kan probleem niet zijn

Bij het opstellen van regelgeving voor het beheersen van de ammoniakuitstoot in de melkveehouderij moet rekening worden gehouden met het extensieve karakter van de sector.

Dat bepleit voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Hans Geurts. Komende weken belegt de NMV zes bijeenkomsten waar het ammoniakprobleem en bedrijfsontwikkeling in de melkveehouderij centraal staan. Hoewel de problemen rondom de ammoniakuitstoot volgens Geurts sterk worden overdreven, ontkomt de melkveesector niet aan verdere beperkingen. "Hoewel er scheikundig gezien geen probleem is, wordt de regelgeving steeds verder aangescherpt."

Advies van de NMV aan het ministerie van Vrom is om toekomstige ammoniakregelgeving meer grondgebonden te maken. "Een deel van de vervlogen ammoniak komt in wezen neer op de grond van de melkveehouder. Dat zou je tegen elkaar kunnen wegstrepen", aldus Geurts. Hij wijst op het feit dat dit een groot verschil is met de ammoniakuitstoot in de intensieve veehouderij.

Naast genoemde bijeenkomsten organiseert de NMV ook het symposium Koe en Klimaat. "De melkveehouderij wordt onterecht beschuldigd van een grote bijdrage aan de opwarming van de aarde door uitstoot van lachgas, methaan en CO2", zegt Geurts. "De koe kan het probleem echter niet zijn. Er zijn nu zelfs minder koeien dan twintig jaar geleden. Daarbij zijn er altijd al koeien geweest. Koeien maken deel uit van een kringloop. Als je alleen de uitstoot van broeikasgassen meet, krijg je een verkeerd beeld. Er moet ook worden gekeken naar de opname."

Het mag volgens Geurts nooit zo zijn dat de melkveehouderij als oorzaak wordt genomen voor de opwarming van de aarde. "Al zijn de wetenschappers het er trouwens ook nog niet over eens of de aarde wel daadwerkelijk opwarmt", aldus Geurts.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lol

  Eindelijk iemand met verstand!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Met verstand kom je niet ver in dit land. Je moet het flink achter je ellebogen hebben.

 • no-profile-image

  Arend Otten

  beste NMV ers al U de melk verkoopt via en op www.milkmarketingplan.com voorwaarden zijn er nog minder koeien nodig. ps Ik geloof niet dat de koeien het probleem zijn.

 • no-profile-image

  no problem

  Natuurlijk zijn de dieren geen probleem ,anders zou je wel een gaatje in je hoofd moeten hebben om runderen in een natuurgebied te laten grazen. Stikstofdepositie veroorzaakt door de mens leidt beslist niet tot verzuring van natuurgebieden. Politici kunnen het weten want er is genoeg over geschreven met name door de NMV. Steevast krijg je te horen : ja ,jullie hebben wel gelijk maar er zijn ook nog andere "belangen". Ik heb het echt gehad met dat volk.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De overheid heeft gewoon een dubbele agenda waarbij de landbouw plaats moet maken voor natuur. Met allerlei leugens en fabels en met behulp van de retail proberen ze ons van onze grond te jagen.

 • no-profile-image

  Leen

  Melkvee kan in het rijtje van niet-bestaande problemen van o.a. zure regen en klimaatverandering.

 • no-profile-image

  energie

  otten zout nu toch een keer op met je luchtfietserij

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Exact Melkveehouder, dat is precies waar het om gaat. Des te verbazingwekkender vind ik het, dat iedereen alles lijdzaam over zich heen laat komen. Is Henk van der Pol dan de enige die knokt voor z'n leven (en dat van vele anderen)?

 • no-profile-image

  boertje

  Echt weer een melkvee houder, en de rest in de landbouw (intensief, akkerbouw, enz) kan weer gewoon stikken.(mestbeleid, amoniak beleid, welzijn, een koe mag nog aan de grup een varken niet.)Wacht maar als er straks meer bedrijven zijn van 500 + koeien.

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  'n strak verhaal van de NMV-voorzitter.
  Laten we hopen dat er nu eindelijk realiteitszin ontstaat. Een op feiten gebasseerd beleid dat moet er komen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.