Home

Achtergrond 167 x bekeken

Mogelijk uitbreiding van schoolfruitprogramma

GroentenFruitBureau (GFB) is in gesprek met een groothandelaar en een leverancier in de AGF die mogelijk het volledige Europese schoolfruitprogramma in Nederland gaan adopteren voor het schooljaar 2010/11.

Het gaat om financiële sponsoring en bijdrage in natura.

Volgens Sylvia van den Aardweg van GFB is er een bedrag van 900.000 euro mee gemoeid. "Afhankelijk van de onderhandelingen kan dat hoger of lager uitvallen." Daarmee zou het grootste deel van de Nederlandse basisschoolkinderen gratis schoolfruit krijgen. Dit schooljaar krijgt een relatief klein deel (circa 200.000) kinderen gratis fruit. Dat zou een flinke uitbreiding van
het programma betekenen.

Eind maart nemen beide partijen een beslissing; dan sluit ook de wervingstermijn. Het Productschap Tuinbouw kan dan een subsidie-aanvraag bij de Europese Unie doen. "Het wordt dus heel spannend of we het halen."

Tot nu toe zijn andere belangstellende partijen, binnen en buiten de sector, afgehaakt, waaronder een grote retailer. "We hebben nog wel een aantal zorgverzekeraars opnieuw benaderd, maar we merken dat een gesprek plannen al heel moeilijk is, omdat ze weinig tijd hebben."

Voor het lopende schooljaar is een bedrag van 600.000 euro beschikbaar. Het Productschap Tuinbouw (PT) legde daar 300.000 euro voor in. De Europese Unie droeg een gelijk bedrag bij. Het ministerie van LNV overwoog een bijdrage van 300.000 euro, maar ziet toch van steun af, laat GFB weten. LNV was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Vanuit het bedrijfsleven kwam geen financiële steun. De Europese Unie heeft 2,5 miljoen euro gereserveerd, op voorwaarde dat het bedrijfsleven eenzelfde bedrag bijeen zou brengen. Omdat geen enkele partij toehapte is slechts 300.000 euro van de 2,5 miljoen aangesproken.

Ongeveer vijftig leveranciers, telers verdeeld over het hele land, hebben zich bij PT gemeld om voor dit jaar het schoolfruit te leveren. In april kunnen basisscholen zich aanmelden. Het programma begint daarmee te laat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.