Home

Achtergrond 189 x bekeken 2 reacties

Ministers lichten aanpak Q-koorts toe

De demissionair ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) geven vandaag aan hoe het nu verder moet met de bestrijding van Q-koorts en hoe de melkgeitenhouders op termijn verder kunnen met hun bedrijven.

De Tweede Kamer had hen gevraagd met een brief daarover te komen. De bewindslieden zullen hun aanpak maandag aan het begin van de middag toelichten, zo hebben hun ministeries zondagavond gemeld. Op 77 geiten- en schapenhouderijen in Nederland is de Q-koortsbacterie aangetroffen. Om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen, zijn sinds eind december tienduizenden drachtige schapen en vooral geiten op besmette bedrijven gedood.

Sinds januari hebben tweehonderd mensen Q-koorts opgelopen. Vorig jaar raakten ruim tweeduizend mensen besmet met de bacterie, die door geiten en schapen wordt verspreid. Q-koorts kan mensen langdurig en ernstig ziek maken. Mensen met een zwakke gezondheid kunnen er zelfs aan overlijden. Volgens officiële cijfers zijn tot nu toe tien mensen bezweken aan Q-koorts, maar deskundigen denken dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  william

  waarom brengt zelfs een agrarische site als agd.nl het nieuws zo eenzijdig:
  "Sinds januari hebben tweehonderd mensen Q-koorts opgelopen. Vorig jaar raakten ruim tweeduizend mensen besmet met de bacterie, die door geiten en schapen wordt verspreid." Die Q-koorts zit bij alle dieren dus breng dat dan ook zo in de media, zelfs het agrarisch dagblad helpt ons niet om een reël beeld te vormen. Dit valt me tegen!

 • no-profile-image

  dierenvriend

  gaan ze nu eindelijk de mensen de risico groepen inenten???......... want alle andere diersoorten kunnen de Q koorts bacterie bij zich dragen ..........

Of registreer je om te kunnen reageren.