Home

Achtergrond 266 x bekeken 6 reacties

Minder kans op botontkalking bij vegetariërs

Een vegetarische voeding beschermt het lichaam beter tegen allerlei ziekten zoals botontkalking dan een vleeshoudende voeding.

Dat blijkt uit een studie van biometricus Peter Deriemaeker van de Vrije Universiteit Brussel, die vandaag is gepubliceerd.

Proteïnerijk voedsel zoals vlees en zuivel hebben een verzurend effect op het lichaam, terwijl een dieet met veel fruit en groenten eerder een alkalisch of basisch effect heeft. Dit heeft niets te maken met de zuurtegraad van het voedsel zelf; zo smaakt bijvoorbeeld citroen op zich erg zuur, maar na inname heeft citroen een alkalisch effect op het lichaam.

Vooral eiwitten bevorderen botontkalking. Per gram eiwit gaat naar schatting een milligram calcium verloren, wat kan leiden tot het demineraliseren van botten. Dat verhoogt het risico op heupfracturen of symptomen van lage rugpijn.

Peter Deriemaeker en enkele collega's van de Vrije Universiteit Brussel onderzochten het verschil tussen beide voedingspatronen door een groep vegetariërs te vergelijken met een groep niet-vegetariërs.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  En sowieso wetenschap die volgend jaar weer heel anders is. Gebruik dus maar gewoon je eigen gezonde verstand.

 • no-profile-image

  gerrie

  Vegetariers worden niet ouder, maar die lijken ouder.

 • no-profile-image

  Jan

  Dit stond er ook nog in;
  Eiwitten bevorderen botontkalking. Tegenstrijdig genoeg stimuleren eiwitten ook de aanmaak van bot. Of ze een positief of negatief effect hebben, hangt grotendeels af van de rest van het voedingspatroon, bijvoorbeeld het eten van voldoende groenten en fruit, maar ook van iemands genetische achtergrond, leeftijd en geslacht, zo wordt in een mededeling van de VUB over de studie uitgelegd.
  Het is inderdaad weer zo'n onderzoek waar de media maar de helft van leest.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Goed nieuws.En dat in AGD. Komt nog goed.

 • no-profile-image

  hendrik

  En wat botontkalking weer een groot stuk kan voorkomen is gewoon goed zuivel innemen waardoor het calcium weer aangevuld wordt. daarnaast kan je ook gewoon zo nu en dan een glaasje alcohol tot je nemen want daar hebben de meesten ook geen hekel aan en dat gaat botontkalking ook tegen. Kan je met een biertje in je ene hand en in de andere hand een lekker stukje bierwortst en dan hoef je je geen zorgen te maken over botontkalking.

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Ik vind het maar vreemd hoor.. uit onderzoeken bij andere universiteiten is juist gebleken dat vegetariërs en veganisten een grotere kans hebben op botontkalking. Maar ja, van eieren en garnalen beweerden geleerden een paar decennia geleden ook dat je daar héél weinig van mocht eten ivm kans op verhoogde cholesterol. Dat blijkt nu ook een fabeltje te zijn. Net als de bewering dat Joghurt en Maggi kankerverwekkend zouden zijn. Daar hoor je ook niets meer van! Ik ben ervan overtuigd dat je aan het gebit kan zien wat het lichaam nodig heeft. Een mens heeft nu eenmaal snijtanden....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.