Home

Achtergrond 301 x bekeken 46 reacties

Minder diersterfte in Oostvaardersplassen

In de Oostvaarderplassen zijn deze winter 686 dieren gestorven.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van LNV die woensdag zijn bekendgemaakt. Volgens minister Gerda Verburg is de sterfte veel kleiner dan verwacht. ”Mogelijk betekent dit dat populaties robuuster worden op basis van natuurlijke selectie”, zegt de bewindsvrouw. Ruim 17 procent van de dieren bezweek terwijl met 30 procent rekening was gehouden.

Elk jaar sterven in het natuurgebied heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Zo lieten in de vorige winter ruim 900 dieren het leven. De dieren worden niet bijgevoerd en leven op een natuurlijke manier. De dieren hoeven volgens beheerder Staatsbosbeheer niet te lijden en worden afgemaakt als ze ziek of verzwakt zijn.

De manier waarop Staatsbosbeheer in het gebied met dieren omgaat is al jaren een doorn in het oog van de Stichting Nationaal Dierenleedfonds. Deze organisatie heeft woensdag aangifte gedaan tegen Staatsbosbeheer omdat de dieren stelselmatig voedsel wordt onthouden. De stichting heeft dat woensdag laten weten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herman van der wouden

  Uw reactie bevat verontrustende informatie geachte Herkauwer. Het klinkt heel plausibel: uit het bij voortduring eten van louter dood hout kan een herkauwer of hoefdier nauwelijks voeding genereren. Het ganse matabolisme raakt verstoord door in het maag-darmkanaal verstopt gerakend dood celmateriaal. Dit verergert de lijdensweg der ondervoede en stervende dieren in niet geringe mate. Onbegrijpelijk dat hiertegen niet allang is opgetreden. In wat voor soort land leven wij tegenwoordig eigenlijk?

 • no-profile-image

  willemien van franeker

  Stop de leugen, kijkt allen op you tube WWW.OOSTVAARDERSPLASSEN-STERFTE.NL en TEKEN DE PETITIE.

 • no-profile-image

  anoniem

  Selectieve verontwaardiging. Alle natuurgebieden zijn op een of andere manier begrenst. Door een rivier, berg, moeras of ... hek. Hebben de boeren weleens een natuurfilm bekeken. Ook zo gehuild als er in Brazilië dieren uitsterven als er regenwoud wordt gekapt ten behoeve van het voer voor hun koeien.
  Worden zij boos als vogels of andere dieren verdwijnen omdat de landbouw beken recht trekt, mest dumpt. Ook selectieve verontwaardiging over de vos die weidvogels verschalkt. Het kost hen centen ...
  De jagers zijn hypocriet, want die willen het liefst de hele zwijnenpopulatie bijvoeren om er zo veel mogelijk af te schieten.
  Sorry hoor, maar het schreeuwerige geluid mag iets minder.
  Er verpieteren trouwens ook duizenden dieren in stallen. Zorgplicht is een rekbaar begrip.

 • no-profile-image

  koetje

  @Anoniem, Volgens mij ging ik toch echt op jouw inhoudelijke argumenten in over een hek natuurfilm,enz.

 • no-profile-image

  katja

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste forumdeelnemers. Kijk alsjeblieft gauw op WWW.OOSTVAARDERSPLASSEN-STERFTE.NL Dit is het document waarop we zaten te wachten. Het onomstotelijke bewijs voor duizendvoudige dierenmishandeling. Door de Staat der Nederlanden! Stuur de link naar zoveel mogelijk mensen door. En kom in actie!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Er hebben onlangs al foto's van Martijn de Jonge in de Volkskrant gestaan. En het was dezer dagen ook in Twee Vandaag. En zowel Ormel als Thieme en Ouwehand zijn er wezen kijken. Maar okë, binnenkort moet ik vaak die kant op en dan zal ik een 'mooie' fotosessie schieten.

 • no-profile-image

  Zet 'm

  Ach, het is toch allemaal niks die tweede kamerleden. Gaan alleen maar selectief te werk. Kritisch? Ach welnee, dit is immers Nederland.

 • no-profile-image

  wipstaartje

 • no-profile-image

  piet van zegveld

  Allemaal dus kijken op WWW.OOSTVAARDERSPLASSEN-STERFTE.NL

 • no-profile-image

  ED

  Steun naar een aardbevingsgebied op aarde is Oke. Het bevorderen van de wereldmensenpopulatie dmv oa. structurele voeselhulp jaar in, jaar uit (USAID Ethiopie), IVF, betaalde zwangerschapverlof voor ook na het tweede kind etc zijn minder Oke. En Leen, dierentuinen moeten bij de wet verboden worden, die zorgen er voor dat ecosystemen mogen verdwijnen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  FOUT PIETJE. De AID is van LNV en die bijt SBB echt niet, want daar is oud LNV topambtenaar Chris Kalden directeur! Die hele criminele bende moet inderdaad op water en rattenkruid, maar dan wel na een fair proces waarbij door een parlementaire commissie vastgestelde feiten conform de wet gestraft behoren te worden. Vooralsnog lijkt het mij verstandiger om protestmails en verzoeken tot nader onderzoek aan de Vara Ombudsman te richten. Dan gebeurd er tenminste écht iets!

 • no-profile-image

  Zet 'm

  Moesten wij eens doen met ons vee. Ach.. klein detail, we zijn ze even vergeten te voeren

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo werkt dat natuurlijk niet. Als PvdD kamerleden onder begeleiding van SBB per terreinauto het gebied ingaan dan is op voorhand te voorspellen dat er geen heikele taferelen te zien zullen zijn. Er zijn echter deze winter zo'n 700 dieren verhongerd. Als dat er vorige winter 900 waren dan zegt dat absoluut niks over de minder grote ernst van de situatie, want volgens recente opgave van beheerder Breeveld zijn er ook veel minder dieren dan er zouden moeten zijn. Nog geen 2 jaar geleden beweerde hij immers in een volle touringcar dat er 2000 Heck Runderen, 2200 Edelherten en 2600 Konicks waren. Maar vorige maand had hij er ineens een paar duizend weggechoogeld. Een controle van aantallen en conditie moet onaangekondigd en door terzake deskundige veterinaire vakmensen gebeuren. Niet door een parlementair breikransje!

 • no-profile-image

  koetje

  Ormel was zeker geschrokken en vond blijkbaar dat de gang van zaken in de ovpl niet door de beugel kan.Anders had hij geen spoeddebat aangevraagd.Thieme en Ouwehand zijn het hier duidelijk niet mee eens en zeggen in al hun wijsheid dat de de dieren in goede conditie zijn.Blijkt maar weer dat deze partij met twee maten meet.
  http://www.partijvoordedieren.nl/news/view/3064

 • no-profile-image

  herkauwer

  ?.? alles waar het predikaat 'sektarisch' aan kleeft behoord verdacht te zijn. Veel teveel liefdadigheidsballonnetjes werden er al doorgeprikt en bleken niet meer te zijn dan speelballen van machtswelustige geldschrapers. Vanaf het moment waarop Maarten 't Hart en Rudi Kousbroek zich afkeerden van de partij die zei dierenrechten te bevechten maar te zelfder tijd zichzelf ontpopte als een benepen sektrarisch genootschap met een dubbele moraal, heb ik mijn twijfels. En hoewel de Ovpl alweer ruim twee weken open zijn, zakten de twee PvdD-diva's afgelopen week argeloos door het ijs. Wat een wanvertoning! Europa's grootste dierenmishandeloord. En zij keuren het goed. Dat gaan ze bezuren bij de komenden verkiezingen! Ja toch?

 • no-profile-image

  Frisian

  Ich versteh das nicht - wird das keine Konsequenzen haben?
  Bekommen die keine Prämie oder CC Relevant. Tierschutz ist wohl ausser Kraft gesetzt?!

 • no-profile-image

  ED

  Er zijn altijd mensen die zeiken, en die zich in de details vast graven. Een sterfbericht van dieren kom je niet elke dag tegen, en blijkbaar is de trend voor dit jaar dat het er minder zijn dan vorig jaar. En daar gaat een zogenaamde dierenvriend (Leen) dan over klagen.......
  Bijvoerderen is een economische activiteit welke meer implicaties heeft, zoals het transport er naar toe, de ijzerertst voor het voertuig etc.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het Ovpl-project is een kapitale ecologische en ethologische misser, waar alle kapitale plaatsherten van heel afgerasterd Klein-Flevoland nog niet bij in de schaduw staan. En het gaat natuurlijk wél om de kosten van dat bijvoederen. Want aan het bijvoeren van de hele kudde van het afgerasterde gebied hangt een plaatje van meer dan 200.000 euro per winterseizoen. En dan ga ik uit van een prijs van 2 euro per normaal pak hooi! Natuurlijk wordt er op die manier erg veel organische- en minerale verrijking van het gebied aangevoerd. Maar dat is nou eenkeer de consequentie van een mega-veehouderij. Want een andere naam kan ik niet voor dit openluchtgekkenhuis bedenken!

 • no-profile-image

  pietje

  Hoe weten ze nou dat er "maar" 686 dieren dood zijn gegaan net bij 1 vandaag waren het er veel meer. een stelletje criminelen zijn het bij staatsbosbeheer de a.i.d. moet hier proces-verbaal voor opmaken en de verantwoordelijke heren in de cel gooien en op water en droog brood zetten.
  Als boeren zoiets doen staat het op de voorpagina van iedere krant en nu gebeurt er niks Staatsbosbeheer staat boven de wet de pvdd hoor je ook niet omdat ze alleen boeren pesten en staatsbosbeheer kruipen ze in hun kont. Kun je nagaan wat voor stelletje volksverlakkers het zijn Kom op boeren verenig U en laat het er niet bij zitten stuur een mail naar staatsbosbeheer en naar de pvdd. m.v.g Pietje

 • no-profile-image

  anoniem

  @Koetje, Boe.
  Ga op de argumenten in!
  Ik ben beslist geen aanhanger van de PvdD, en ken de stallen heel goed. Juist daarom maak ik die opmerking.
  Typische reactie als je het niet op inhoud aankunt. Je gaat op persoon spelen. Worden zelfs pol. partijen groot door.

 • no-profile-image

  cor van lambalgen

  Gerda stond vanochtend gereed te komen bij de beelden die Henk Jan Ormel van de Oostvaardersplassen liet zien. Kreperende dieren, daar houdt die geitenruimster wel van. Kijkt allen op WWW.OOSTVAARDERSPLASSEN-STERFTE.NL

 • no-profile-image

  ?

  Die hele partij is een aanfluiting. Dat men voor rechten voor dieren opkomt, geen verkeerd woord,maar wel met mogelijke haalbare doelstellingen.
  Misbruik dient gestraft te worden.
  Helaas missen de "dames" enige vorm van kennis in mijn optiek?!

 • no-profile-image

  AGH

  Gut gut Anoniem enHerkauwer:Stampij in de Partij?

 • no-profile-image

  katja

  Wat ben jij een misselijkmakend sujet Anoniem. Er is een nogal een hemelsbreed verschil tussen dieren slachten en dieren uithongeren en aan ingewandparasieten ten onder laten gaan. Je kunt gvd alles wel goedpraten. Gedsamme nog aan toe, wat voor een mens ben jij?

 • no-profile-image

  cor

  De dieren sterven hier waar je bij staat. Dankzij uitmergeling, ziekte en parasieten. Kijk allen in de onderstaande link. En doe wat!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Wat een schandalige vertoning met die dames van de PvdD. Als je zoiets wilt controleren dan wandel je gewoon incognito het gebied in (niet als kamerlid maar als waarnemer voor de partij) legt alles op film vast en eist dan middels vragen aan de minister nadere verklaring voor de wantoestanden. Als je aan de hand van de beheerder meegaat dan krijg je vanzelf niks te zien. Bij de duivel te biecht, noemt men zoiets! Hopelijk laat Henkjan Ormel zich niet zo makkelijk naaien als Marianne en Esther.

 • no-profile-image

  Leen

  "De dieren worden niet bijgevoerd en leven op een natuurlijke manier"
  Wat een populistische kletspraat! Op een natuurlijke manier trekken ze honderden kilometers naar een oord waar wel voedsel is, maar dat kunnen ze hier niet. Waar blijft de partij van Thieme? Dierenmishandeling is het!

 • no-profile-image

  koetje

  De partij van Thieme is het hier helemaal mee eens Leen want dit is volgens de pvdd nog eens echte natuur,en het lijkt hen ook geweldig om hier ook nog eens wat wolven los te laten om de rol van de jager over te nemen.

 • no-profile-image

  Leen

  @Ed, Als je 20% jaarlijkse sterfte in de populatie afdoet als "detail", ben je het spoor echt bijster. Hoef je ook geen inzameling te houden voor aardbevingsgebieden. Slechts 20%.

 • no-profile-image

  word ook huigelaar

  Huigelaars en retevegers zijn het allemaal . Dit stelletje huigelaars durft over dierenleed te praten . Wat moeten deze dieren geleden heben van de honger en later van de dorst , en dan denken aan de koude deze winter .De meeste van deze dieren zijn daar uit gezet en hebben geen natuurlijke vijanden . En hun aantal groeit harder dan gebied aankan . En dan de onzin van dat gebied te rijk wordt aan voedingsstoffen als er bij wordt gevoert . Degene die de dieren daar neer gezet heeft is verantwoordelijk voor hen . Net zo als een boer verantwoordelijk voor zijn dieren is . Wie durft te beweren dat natuur is , en natuurlijke slektie plaats vindt , staat ver van de natuur . Het is landschapsbeheer door dieren .Deze dieren houden gebieden open ,wat vroeger de herder met zijn schapen deet .De dieren zijn met zulke grote aantalen in afgesloten gebied niet natuurlijk gehouden ,maar gewoon graasdieren , die elke dag eten nodig hebben .Thieme en consorten huigelen maar wat aan . Als iets niet in hun straatje past is er snel een milde verklaring gegeven . Maar als ze een boer in nood zijn dieren niet goed voert breken ze hem en de sector tot de grond af .

 • no-profile-image

  koetje

  Dus Anoniem,een hek is volgens jou hetzelfde dan een rivier,berg of moeras,merkwaardige gedachte.Wat is dan het verschil tussen een stadsparkje met 10 hertjes en een heel groot park met duizenden dieren.De sterftecijfers in dit grote park worden klakkeloos aangenomen door de zgn dierenliefhebbers en wanneer er weer iets gebeurd in de landbouw moet de onderste steen bovenkomen.Over selectieve verontwaardiging gesproken.Alle wijsheid halen van een paar dvd-filmpjes is het ultieme kenmerk van de PvdD leden en stemmers.Duizenden dieren verpieteren in stallen,wordt het niet eens tijd dat je een paar stallen gaat bezoeken?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Een bevriende SBB-beheerder vertelde me dat hij de mest van de dieren in de Ovpl eens heeft bekeken. Het lijkt wel zaagsel, zei hij. De dieren vreten alleen maar bast en dood hout. Zij krijgen absoluut geen vezels binnen. De winter is daar nog lang niet voorbij, want op de volkomen uitgemergelde bodem groeit vrijwel niks en de dode bossen leveren ook geen jong loof en twijgen om te eten. En SBB blijft maar liegen en de zaken verdraaien.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Deze winter begon al in de week na sinterklaas. Op 14 december lag er op de Ovpl al ijs en dat lag er nog rond begin maart! En er viel in geen jaren zoveel sneeuw als in deze winter. Toch zouden er veel minder dieren zijn gestorven aan uitputting door voedselgebrek dan in 2008/09? Botte leugens! Laat men maar eens tussen het riet in de moerassen gaan zoeken naar door het ijs gezakte en verdronken paarden, koeien en herten. Met een helikopter! En met luchtfoto's. En meteen zoeken naar plekken waar klandestien kadavers begraven zijn. En de afvoergegevens van de Rendac opvragen. Want het gaat hier niet zomaar om dierenmishandeling: het gaat om een bende met voorbedachte rade dierenbeulende natuurverkrachters! En wij hebben wetten om dierenmishandeling keihard aan te pakken.

 • no-profile-image

  ?

  Herkauwer, het laat gewoon het niveau van de partij zien, wat we niet zien, weten we niet.
  Ze verklaren zelf, dat ze mails hebben gehad en foto´s van dieren die het niet goed hadden, dan laat je toch niet een vooruit gestippelde route nemen.
  Komop....... en dat moet zogenaamd voor dieren opkomen?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Néé Anoniem, Koetje Boe heeft volkomen gelijk. Alleen is het volgens mij een kwestie van oorzaak en gevolg. Er zijn in de Ovpl meer dan 7000 grote grazers ingeschaard op een veel te kleine oppervlakte 'onland' met een minimale primaire voedselproductie. SBB schermt altijd met 5600 ha, maar pak een kaart en overtuig je. Het is bijna allemaal open water en rietmoeras en daar is voor koeien, paarden en herten 's winters niks te vreten (in dat moeras dus want water valt helemaal niet te vreten). Er blijft een armlastige 1400 bunder over en die is dan ook letterlijk tot onder de zode kaalgeraasd en de dieren eten 's winters voornamelijk twijgen, dood hout, boomschors en cambium. Daardoor raken zij in slechte conditie en zijn dan bevattelijk voor parasitaire darminfecties. Verhongeren of doodvriezen is al niet prettig, maar altijd nog een genadige dood in vergelijking met darmperforerende en organenvretende wormen! Ik hoop dat Henkjan Ormel dit als veterinair zal onderkennen. Er wordt op alle mogelijke manieren gerotzoooid met dieren in de Ovpl en het wordt voorgedaan alsof het normaal is dat er in één winter 700 - 900 ingerasterde dieren door verhongering en infectieve aandoenigen sterven. "Natuurlijke selectie" durven ze dat bij SBB te noemen. Onbegrijpelijk dat de PvdD zich door die gasten laat voorliegen en daar nog geloof aan hecht ook.

 • no-profile-image

  anoniem

  Ik kan een vergelijk met Wilders' Fitna niet onderdrukken. Je kunt van alle situaties een rijtje akelige beelden maken. En zeker op het boerenerf. Jullie hebben genoeg geageerd van beelden van dierenrechtenorganisaties.
  Natuurlijk is het vreselijk om beesten te zien doodgaan. Maar doe niet zo sentimenteel. Het gebeurt elke dag in duizendtallen in slachterijen.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Dieren in de OVP sterven door voedselgebrek? Ze sterven eerder door de wormbesmettingen. Maag/darmwormen, longwormen, leverbot etc. Waardoor wormen vitale organen van de dieren op gaan vreten. Sterven door uitvallen van vitale organen is erger dan de hongerdood.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ja Boer op het Land, dit is dus echt wat je noemt Hot Stuff! En het gaat de hele wereld rond. N's kijken of er nou geen eind komt aan die wantoestanden!

 • no-profile-image

  koetje

  Oh ja,halfverhongerde dieren die aan het eind van hun latijn worden afgeschoten noemen ze deftig euthanaseren.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  En dan durven die beulen van SBB doodleuk te melden dat er maar weinig sterfte is. Deze film moet overal bekend worden. Want er moet zo gauw mogelijk een einde komen aan deze vuilakkerij.

 • no-profile-image

  herkauwer

  De dieren leven er NIET op een natuurlijk manier, want de stakkers zijn ingerasterd met meer dan 7000 grote grazers op amper 1400 ha effectief te begrazen terrein. En water, overjarig riet en boombast zijn geen voedsel voor paarden, koeien en herten. De wintersterfte in de Ovpl ligt al jaren boven 10% en dat is krankzinnig. En bovendien strijdig met alle wetten van fatsoen en gevoel voor juiste verhoudingen. Los van de juridische wetgeving!

 • no-profile-image

  koetje

  Nou Ed, jij moet ook een politieke partij oprichten.Laat ook in Afrika de natuur zijn gang maar gaan,lekker gedachtegoed.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Inderdaad, zeik lekker verder Ed.

 • no-profile-image

  ?

  spotvogel,waarom maak jij zelf die foto´s niet, het constante "wijzende vingertje" naar van alles en nog wat.
  Een foto zegt meer dat wat getyp hier.

 • no-profile-image

  Boer

  Recht voor de raap wipstaartje. Die youtube film helpt beter dan lullen. Dat is reclame voor staatsbosbeheer waar ze niet om zitten te springen. Heb je de link nog doorgestuurd naar de kranten, de nieuwsomroepen en de dames van de PvdD? Hebben ze eindelijk iets waar ze echt de tanden in kunnen zetten. Bravo!

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.