Home

Achtergrond 237 x bekeken

Milieuexperts partijen slaan handen ineen

Milieudeskundigen uit de achterban van verschillende politieke partijen hebben de handen ineengeslagen om een gezamenlijke doelstelling voor duurzame energie te bedenken.

Zij hebben de afgelopen tijd gewerkt aan een rapport dat dinsdag in Den Haag wordt overhandigd aan een aantal fractievoorzitters en fractiespecialisten op heb gebied van milieu. Een van de kerndoelen is om Nederland in 2050 geheel onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen.

Een ingewijde heeft een bericht daarover in Het Financieele Dagblad dinsdag bevestigd. De experts zijn verbonden aan het CDA, PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie, VVD en SGP. In het rapport doen ze aanbevelingen om versneld over te gaan op duurzame energie. De partijen moeten nog bepalen wat ze met het rapport gaan doen en of ze doelen overnemen in hun verkiezingsprogramma.

De VVD distantieert zich volledig van het rapport, zonder het betrokken VVD-lid te willen afvallen, zo liet een woordvoerder weten in een reactie. Het lid heeft volgens hem niet namens de partij, maar op persoonlijke titel meegewerkt. De fractie wil de komende maand zelf met ideeën over energie komen, meldde VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra. Volgens hem is daar 1,5 jaar aan gewerkt en wordt dat nu versneld afgemaakt in verband met de vervroegde verkiezingen. Zijlstra wil dat de VVD op geen enkele wijze met het "geitenwollensokkeninitiatief'' van de andere partijen wordt gelieerd. Er is ook niemand van de liberalen die het rapport in ontvangst zal nemen.

Tweede Kamerlid Esmée Wiegman van de ChristenUnie is blij met het initiatief. Ze wijst erop dat een aantal aanbevelingen al in het programma van haar partij staat.

Andere hoofdpunten uit het rapport zijn onder meer de verhoging van de jaarlijkse energiebesparingsdoelen van 2 naar 3 procent en een jaarlijkse groei van hernieuwbare energie van 7 procent.

Het kabinet had zich als doel gesteld om 20 procent minder energie te verbruiken in 2020 en 20 procent daarvan duurzaam op te wekken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.