Home

Achtergrond 446 x bekeken

Mannelijke kikkers ontmand door herbicide

De herbicide Atrazine leidt bij mannelijke kikkers tot geslachtsverandering.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of California-Berkeley. Producent Syngenta vindt dat niet te snel conclusies moeten worden getrokken.

Toepassing van Atrazine is in de Europese Unie verboden, maar wordt wel op grote schaal gebruikt door boeren in met name het Midden-Westen van de VS en Zuid-Amerika. In een laboratoriumopstelling leidde blootstelling van kikkers in driekwart van de gevallen tot "ontmanning."

In één op de tien gevallen veranderde de kikker volledig in een vrouwtje. Volgens hoofdonderzoeker Tyrone Hayes moet de wijze waarop we de impact van chemicaliën beoordelen naar aanleiding van het onderzoek worden aangepast.

De EU verbood gebruik van 2004 omdat consistent meer van de schadelijke werkzame stof in water werd gevonden dan toegestaan. Atrazine wordt vooral gebruikt bij de teelt van maïs, suikerriet en sorghum. Jaarlijks wordt naar schatting 27 miljoen liter toegepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.