Home

Achtergrond 235 x bekeken

'Kwaliteit jonge rosés laat te wensen over'

De kwaliteit van jonge rosékalveren laat nog wat te wensen over. Dat zei Alpuro-directeur Korstiaan Mulderij tijdens een bijeenkomst van het bedrijf.

Alpuro slacht sinds begin 2010 jonge rosés. Die worden geslacht voordat ze acht maanden oud zijn in plaats van op negen à tien maanden. Mesters hebben minder tijd om de dieren slachtrijp te krijgen en moeten hun management hier op aan passen.

Uit de kwaliteit van de geleverde dieren blijkt dat kalverhouders nog zoeken naar de optimale strategie. "Het ideale gewicht voor de jonge rosés is 160 tot 170 kilo, maar in praktijk zien we veel kalveren die 10 kilo lichter zijn. Daarnaast streven we naar maximaal 10 procent P-kalveren, terwijl dit gemiddeld 20 tot 25 procent is", stelt Mulderij.

P-kalveren zijn de dieren die in de laagste categorie van de SEUROP-classificatie vallen, gering bevleesde kalveren dus. Bij de oude rosés zijn de classificatieresultaten en gewichten beter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.