Home

Achtergrond 260 x bekeken

Kritiek op verkoop interventiegraan

Een aantal lidstaten heeft kritiek op het besluit van de Europese Commissie om gerst uit de interventievoorraad te verkopen.

De lidstaten vrezen dat de gerst opnieuw voor interventie wordt aangeboden, meldt de Duitse nieuwssite Agrarzeitung. De Commissie besloot vorige week om graan, zuivel en suiker uit de interventievoorraad van het vorige seizoen 2008/2009 te verkopen. Met de verkoop van de interventievoorraden financiert de Commissie het programma voor de minstbedeelden.

Bij graan gaat het om 1,6 miljoen ton, waaronder 928.395 ton gerst. De marktprijs voor gerst ligt in Oost-Europa, waar veel interventiegerst ligt opgeslagen, lager dan de interventieprijs van ruim 103 euro per ton. De lidstaten vrezen dat de gerst na de verkoop opnieuw wordt aangeboden voor interventie. De Commissie is verplicht de gerst opnieuw op te kopen tegen de interventieprijs.

Naast Oostenrijk hebben ook Nederland, Duitsland, Hongarije en Denemarken kritiek op de verkoop van gerst. Volgens de Commissie is het een tijdelijk probleem omdat dit jaar minder gerst wordt geteeld. Daardoor trekt de marktprijs aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.