Home

Achtergrond 344 x bekeken

Krachtvoergebruik in 2009 flink gedaald

Het krachtvoergebruik van de Nederlandse melkveehouders is in 2009 fors gedaald.

Mengvoerfabrikant Cehave Landbouwbelang meldt dat het mengvoergebruik van de leden in 2009 daalde met 1,7 kilo naar 22,6 kilo per 100 kilo meetmelk.

De leden van Cehave hadden het afgelopen jaar 22 procent minder mengvoerkosten. Dat blijkt uit voorlopige cijfers uit het monitoringsprogramma Melkrendement. De afgelopen weken meldden ook andere mengvoerleveranciers zoals Agrifirm, Hendrix UTD en For Farmers een sterke daling van het krachtvoergebruik en mengvoerkosten in 2009.

Cehave wijt de lagere mengvoerkosten deels aan het lagere mengvoergebruik vanwege de lage melkprijs. De mengvoerprijzen daalden ten opzichte van 2008. Volgens Cehave waren daarbij de co-producten (bijvoorbeeld bierbostel en tarwegistconcentraat) in 2009 beter verkrijgbaar dan in 2008. Het totale krachtvoergebruik (mengvoer, co-producten en enkelvoudige producten) lag bij Cehave in 2009, 4 procent lager dan in 2008. Het gaat om een daling van 26,1 naar 25,1 kilo per 100 kilo meetmelk.

Opmerkelijk is dat de melkproductie van de deelnemende veehouders slechts licht daalde van 8.472 naar 8.426 kilo melk. De gehaltes bleven gelijk op 4,41 procent vet en 3,54 procent eiwit. Goed ruwvoer en een uitgebalanceerd rantsoen hielden de productie volgens Cehave op peil.

For Farmers liet afgelopen week tijdens de studiedag weten dat ook het mengvoergebruik bij deelnemers aan het monitoringsprogramma Agroscoop het afgelopen jaar is gedaald van 23,7 naar 22,2 kilo per kilo meetmelk. Productmanager Johan Temmink wees ook op de lage melkprijs als hoofdreden. Verder wees hij op een toename van het aantal liters geproduceerde melk per hectare.

"In 2005 zagen we een productie van 15.137 kilo melk per hectare, in 2009 steeg dat naar 16.036 kilo." De voeropname is volgens Temmink de bepalende factor. "Een productie van 16.000 kilo melk per hectare is volgens mij voor iedereen haalbaar zonder aankoop van ruwvoer en afvoer van mest."

Of registreer je om te kunnen reageren.